Deze ridder zegt nee

Een prachtig prentenboek van Lucy Rowland en Kate Hindley: Deze ridder zegt nee. Het boek gaat over een braaf klein riddertje Finn dat altijd ja zegt als zijn ouders hem iets vragen. Maar op een dag krijgt hij een vreemde kriebel en wil hij ineens heel hard NEE roepen!

5/5

Dit boek heeft mijn zoontje Jack gekregen voor zijn derde verjaardag. Jack is helemaal dol op ridders en kastelen. Het liefst loopt hij heel de dag rond in een riddercape met bijbehorende helm, schild en natuurlijk een zwaard. Daarom kon een boek over ridders niet ontbreken in zijn goedgevulde boekenkast. Maar ridderboeken voor peuters kreeg ik nog niet zo gemakkelijk gevonden. Tot ik stuitte op dit boek. Ik kende het niet, maar de titel en omschrijving stonden me zo aan dat ik het direct op Jack’s verlanglijstje zette. En daar heb ik geen spijt van gehad!

Het boek is geschreven op rijm en dat vind ik zelf altijd heel erg leuk voorlezen. Het maakt het voor Jack ook gemakkelijk om de zinnetjes zo nu en dan af te maken. Verder is het heel mooi gericht op peuters die in de Nee-fase zitten. Erg geschikt voor de peuter- en kleuterleeftijd dus.

‘Pak jij mijn pijlen en mijn boog? Dan mag je met mij mee.’
De kriebel klauterde omhoog en kleine Finn riep ‘NEE!’. 

Het klonk heel luid en duidelijk. Dat was de tweede keer.
Maar toen de slager vroeg ‘Mag ik erlangs?’ zei hij het weer. 

Gelukkig voor de ouders van Finn komt er op een dag een rode draak logeren bij het kleine riddertje en die helpt hem om zijn boosheid kwijt te raken. En daarna kan hij gelukkig weer ‘Ja’ zeggen. Maar heel soms komt die kriebel nog omhoog en dan roept hij lekker Nee!

Samen met Jack heb ik het boek al veelvuldig gelezen. Het momentje waarop Finn voor het eerst ‘Nee!’ roept is altijd favoriet want dat vult Jack dan luidkeels voor Finn in. De tekening waarop de draak met zijn dikke billen bovenop een ridder is geland zorgt ook elke keer opnieuw voor een glimlach. Dit boek is dus een absolute aanrader voor peuters en kleuters die ridders leuk vinden.

Auteur: Lucy Rowland 
Illustraties: Kate Hindley
Uitgeverij: Gottmer Uitgevers Groep
Vertaling: Bette Westera
ISBN: 978 90 257 6993 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Feelgood Kristie leest

De Checklist

Florence maakt onder lichte dwang een checklist met eigenschappen waar haar ideale man aan moet voldoen. Niet veel later stapt iemand die precies aan het lijstje lijkt te voldoen de boekwinkel in waar zij werkt. Zou hij dan echt de ware zijn?

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Een dag in december

Laurie ziet de liefde van haar leven staan bij een bushokje. Eén blik in zijn ogen, vertelt haar genoeg. Maar hoe kan ze leven met het feit dat haar beste vriendin hem onbewust eerder vond dan zij?

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

De Matchmaker

Een prachtige moderne hervertelling van A Christmas Carol. Carol, eigenaresse van een datingbureau voor miljonairs, heeft alleen aandacht voor haar werk. Kerst vindt ze verschrikkelijk en dat kan iedereen wel merken aan haar humeur. Alleen de eigenaardige klant Nick Claus weet tot haar door te dringen, met een reis door verleden, heden en toekomst.

Lees meer