Nijlpaards billenrap

Een kleurrijk prentenboek waarbij je op basis van de titel al goed kunt raden waar het boek mee te maken heeft. Inderdaad, scheetjes. Een geweldig onderwerp voor peuters en kleuters dat al snel voor hilariteit zorgt. Zo ook in dit leuke dierenverhaal. 

5/5

Een muisje zit bij een borrelend beekje. Hij hoort blub en hij gaat meezingen. ‘Piep, piep’. Langzaam maar zeker sluiten er steeds meer dieren aan bij dit gezellige muziekstuk. Een vogeltje gaat meezingen, een duizendpoot drumt, een aapje doet mee, een zwijntje gebruikt zijn billen als trommel, een krokodil slaat een deuntje op zijn tanden en samen hebben ze veel pret. Maar dan ineens is er het Nijlpaard dat alle eer opstrijkt. “Maar wat deed jij”, vraagt het muisje hem. En dan blijkt dus dat het niet zomaar een borrelende beek was, maar dat het Nijlpaard al die tijd bellen aan het blazen was met zijn billen. 

“Een muis zat bij een beekje, borrelend en diep.
Het beekje deed blub en de muis deed piep!

Piep, piep, blub, blub, piep, piep, piep.
Piep, piep, blub, blub, piep, piep, piep!”

Dit boek is een combinatie van voorlezen en samen zingen. De dierengeluiden uit het boek maken we ritmisch tot een leuk liedje. Dat maakt het een heel gezellig boek om voor te lezen. Het verhaal is bovendien ook op rijm, waardoor dat ritmische sowieso het hele verhaal goed vol te houden is. 

De illustraties zijn kleurrijk en mooi gemaakt. Het boek is ruim van opzet en bij elk couplet worden er weer twee nieuwe dieren met dus twee nieuwe geluiden geïntroduceerd. Het geeft je peuter of kleuter dus op een leuke manier een kijkje in de dierenwereld, maar laat hem of haar ook kennismaken met muziek. Zo simpel kan het zijn om je eigen liedje te laten ontstaan!

Dat de blubjes vanuit de beek uiteindelijk vieze scheetjes zijn van het nijlpaard is natuurlijk hilarisch als je 3 jaar bent. Hoewel dat na talloze keren voorlezen natuurlijk geen verrassing meer is, moet Jack er nog altijd erg om lachen. Het zingend voorlezen vindt hij ook leuk. Wij hebben samen altijd erg veel plezier bij dit boek. Als hij er lol om heeft is het natuurlijk al goed. Maar zelf vind ik het ook een erg gezellig boek om voor te lezen door de combinatie van rijm, kleurrijke prenten en zang. 

Auteur: Steve Smallman
Illustraties: Ada Grey
Uitgeverij: Veltman uitgevers
Vertaling: Ellen Hosmar
ISBN: 978 90 483 1078 4

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer