Crash

Daphne Draaisma is in rouw. Totaal onverwachts en veel te vroeg is haar man Maarten overleden bij een auto-ongeluk. Hij verloor de macht over het stuur toen hij moest uitwijken voor een trekker. Als haar schoonouders haar vriendelijk doch dringend verzoeken om het huis bij de familieboerderij waar ze met Maarten woonde te verlaten, besluit Daphne het roer helemaal om te gooien. Ze gaat opnieuw beginnen in Amsterdam, kilometers bij haar familie vandaan.

4/5

In Amsterdam vindt ze een appartement bij Judy in huis. Met haar heeft ze direct een bijzondere klik. Maar ook in Amsterdam voelt Daphne zich niet goed. Ze is beroerd, heeft ontzettend veel moeite met uit bed komen en eet nauwelijks. Via een baantje in de bediening bij een koffietentje leert ze een nieuwe vriendin kennen; Liz. En die heeft al snel door dat het niet goed gaat met Daphne. Ze sleept haar mee naar de huisarts en de uitkomst van het bloedonderzoek is een op z’n zachtst gezegd verrassend. Daphne blijkt zwanger, terwijl ze met Maarten al jaren probeerde om een kindje te krijgen en dit nog altijd niet gelukt was. De rouw om Maarten krijgt weer een totaal andere lading als ze beseft dat hij ook nog eens vader zou zijn geworden.

Schuldgevoel om het feit dat ze maandenlang zo slecht voor zichzelf en daarmee dus ook voor haar ongeboren kindje gezorgd heeft, komt op. Maar Judy en Liz slepen haar er doorheen. In Judy vindt ze ondanks een flink leeftijdsverschil een prachtige vriendin, met een heel herkenbaar verhaal. Ondertussen willen de ouders van Daphne niets liever dan dat ze terug komt naar hun dorp, zodat ze kunnen helpen met de baby. Maar daar wil Daphne niets van weten. Zeker niet nu haar huiskamerrestaurant dat ze in de woonkamer van Judy is gestart een steeds groter succes wordt. Maar het wordt steeds moeilijker om de vorderende zwangerschap te combineren met het ondernemerschap. Zeker als de situatie bij Judy in huis dan ook nog eens plots veranderd. En dan komt de zoon van Judy vanuit Amerika naar Nederland. En die klik is niet al te best. Kan haar huiskamerrestaurant nog wel voortbestaan na de bevalling?

Het boek begint met een klapper; de scène waarin Daphne te horen krijgt dat haar man is overleden bij een auto-ongeluk. Kort maar krachtig is dit beschreven, maar je voelt het keihard binnekomen. Daarop maakt het verhaal direct een sprong in de tijd van twee maanden. De rouw van Daphne is zo mooi en realistisch beschreven. Emoties die alle kanten op gaan. Zeker als ze dan ook nog haar vertrouwde plekje moet verlaten en daarmee haar leven dat ze had met Maarten helemaal achter zich moeten laten. Je leeft vanaf het begin direct mee en dat blijft ook in de rest van het boek.

Toch moet ik bekennen dat dit boek maandenlang op mijn nachtkastje heeft gelegen voordat ik het uit had. Maar dat heeft niks met de kwaliteit van het verhaal te maken, maar alles met mij. Ik was namelijk zelf zwanger toen ik dit boek las. Dus medeleven met de hoofdpersoon kwam heel gemakkelijk. Het besef dat je leven in een klap kan veranderen door een auto-ongeluk kwam ook hard binnen. Maar gênant genoeg had mijn zwangere brein het meest moeite met het feit dat Daphne wel eens eerder kon gaan bevallen dan ik. Ik was er op het einde van mijn zwangerschap namelijk best wel klaar mee en kon niet wachten tot ons meisje geboren zou worden. Om dat te voorkomen heb ik het boek dus maar aan de kant gelegd. Haha, dit klinkt behoorlijk stom nu ik dit een half jaar na dato schrijf. Maar goed, ik heb er dus lang over gedaan en dat lag helemaal aan mij. Al die tijd heb ik trouwens geen boek meer gelezen, want mijn concentratie liet behoorlijk te wensen over.

Een paar weken geleden zag ik Crash weer liggen en pakte ik het verhaal weer op. Verrassend genoeg zat ik er na zo’n lange tijd weer direct in (en wist ik nog goed wat er gebeurd was, terwijl mijn geheugen door de zwangerschap ook behoorlijk geleden heeft, haha!). Met tranen over mijn wangen heb ik het uitgelezen. Ik kan nu niet meer begrijpen waarom ik het zo lang heb laten liggen, want het is werkelijk een prachtig verhaal. Met zoveel emotie, zo’n enorm heftige situatie waar Daphne zich zo goed uit weet te redden. En het is ook nog eens heel prettig verwoord, waardoor het gemakkelijk leest. Er is spanning in toegevoegd en zelfs romantiek ontbreekt niet. Dit boek gaat in op vele thema’s: rouw en verdriet, zwangerschap, liefde en ondernemerschap. En het is nergens oppervlakkig. Een puntje van kritiek is dat het verhaal op het einde wel in een enorme stroomversnelling komt waardoor het een beetje onwerkelijk en voorspelbaar wordt. Maar ook het laat je wel weer met een fijn gevoel achter. En dat is na zo’n zwaar thema ook wat waard. Wat mij betreft echt een aanrader. En je trakteert jezelf al op dit boek voor maar 6 euro.

Auteur: Mariëtte Middelbeek
Uitgeverij: Marmer
ISBN: 9789460682575

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Je moest eens weten

Billy valt als een blok voor haar baas en vindt het eindelijk tijd om afscheid te nemen van haar flierefluitersleventje. Maar wat houdt hij voor haar verborgen?

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Verleidelijk lekker

Eindelijk krijgt Ilse de eigen column waar ze zo lang op gehoopt heeft. Maar dat het onderwerp al vaststaat op Ilses strijd tegen de kilo’s, is wel een flinke tegenvaller. Een sexy personal trainer, weet het leed wat te verlichten.

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Omkijken naar morgen

Femke vlucht weg uit Frankrijk om rust te zoeken in Nederland. Ze valt harder voor de lieve en knappe Gus dan ze had verwacht. Maar blijkt het nog verdomd lastig om de liefde toe te kunnen laten, omdat haar verleden haar nog altijd behoorlijk in de weg staat.

Lees meer