Vaarwel Roscoe

Vaarwel Roscoe is het nieuwste boek van de zussen Chantal en Priscilla van Gastel, dat ze voor het eerst hebben gepubliceerd onder hun pseudoniem Céla van Gastel. In dit boek maken we op een bijzondere manier kennis met Roscoe Mulder. Een getalenteerd man en een bijzonder persoon. We leren hem namelijk kennen na zijn dood, door de ogen van zijn broer Rafael en zijn partner Livia. 

3.5/5

De vertelwijze is bijzonder. Want je blikt terug op het leven van iemand die er niet meer is. Er wordt gewerkt met brieven, herinneringen, passages uit het leven van Rafael en Livia na de dood van Roscoe en vertellingen van zijn broer en partner gericht aan Roscoe. Het is bijzonder hoe Céla van Gastel erin slaagt om Roscoe als een fantastische man over te laten komen. Hij wilde van betekenis zijn in zijn leven en met kleine gebaren heeft hij het leven van heel veel andere mensen mooier gemaakt. En dat terwijl hij wereldberoemd was. Groots door een rol in een hitserie, maar daarnaast nog talentvol als schrijver, fotograaf en muzikant. 

Terugblikken op het verleden laten zien dat zijn jeugd niet gemakkelijk is geweest. Als kind van gescheiden ouders die beiden de drank iets te graag lustten, hadden Rafael en hij het niet gemakkelijk. Dat vader al op jonge leeftijd uit beeld verdween hielp natuurlijk ook niet mee. Dat maakt het verlies van Ros ook extra moeilijk voor zijn broer Rafael. 

Vaarwel Roscoe is een mooi boek. Je kunt zien dat het met veel aandacht geschreven is. Het heeft diepgang, emotie, romantiek en heel veel liefde. Maar voor mij miste er toch iets in dit verhaal. Ik denk dat het een stukje spanning was. Vanaf het begin had ik moeite om goed in het verhaal te komen. Ik las brieven aan een overleden superheld die ik niet kende en wist niet zo goed wat ik er mee aan moest. Ik las herinneringen aan een man die ik niet kende. En door die herinneringen leerde ik hem steeds beter kennen. Maar de echte drive om door te blijven lezen, het benieuwd zijn naar hoe het afloopt, bleef achterwege. Dat komt denk ik vooral door de gekozen vertelwijze. Je weet namelijk al (min of meer) hoe het verhaal eindigt. De weg er naartoe bevat heel wat mooie beschrijven en onverwachte onthullingen. Maar nergens werd ik écht gegrepen, écht verrast.

Na alle jubelende woorden en vijfsterren recensies die ik over dit boek gelezen heb, denk ik dat het voor een groot deel aan mij ligt. Waarschijnlijk had ik heel andere verwachtingen door de eerdere boeken die verschenen zijn van Chantal en Priscilla van Gastel. Misschien lagen mijn verwachtingen ook wel te hoog, juist door al die jubelende recensies. Ik zal dan ook zeker niet zeggen dat dit een slecht boek is. Want het verhaal is mooi en ik heb het desondanks zeer geboeid gelezen tot de laatste bladzijde. De persoon Roscoe is zeker intrigerend. Maar helaas was ik niet zo laaiend enthousiast als vele anderen. Dus het was gewoon niet helemaal mijn boek.

Auteur: Céla van Gastel
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022592618

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer