De Gruffalo

Een bekend prentenboek voor veel kinderen is De Gruffalo. Het stamt al uit 1999 dus zal inmiddels al aan heel veel kinderen zijn voorgelezen. Ik maakte voor het eerst kennis met dit boek door een filmpje op youtube waarin het werd voorgelezen. Jack zat gespannen te luisteren en ik vond het direct een verhaal met een mooie boodschap.

4.5/5

“Slagtanden heeft-ie, en vlijmscherpe klauwen, en knarsende kaken die alles kauwen.”

Toen ik een tijdje later, tijdens de lockdown, een bestelling wilde plaatsen bij de lokale boekhandel, een mooi prentenboek om voor te lezen, zat dit boek dan ook al snel in mijn gedachten. Het verhaal begint met een klein muisje in het bos, dat natuurlijk een makkelijke prooi is voor de grotere dieren. De vos, de uil en de slang komen op zijn pad en proberen hem mee te lokken om hem op te eten. Maar muis is ze te slim af. Hij bedenkt een veel groter, enger dier waarmee hij alle dieren die hem bedreigen snel wegjaagt.

“Hij heeft eeltige knieën, z’n voeten zijn plat, op de punt van zijn neus zit een gifgroene wrat.”

Als muis vervolgens het grote, enge dier dat hij bedacht heeft, de Gruffalo, tegenkomt. Moet hij snel iets anders bedenken. En dan laat hij aan de Gruffalo zien dat hij het meest gevreesde dier van het bos is. Hij laat zien dat de slang, de uil en de vos allemaal voor hem wegvluchten. En dan besluit de Gruffalo ook het hazenpad te kiezen. Tot slot kan de muis weer lekker rustig in het bos gaan zitten, om te genieten van een nootje.

“Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop en paarse stekels van z’n staart tot z’n kop.”

De Gruffalo is een boek met een mooie boodschap. Soms ben je bang, soms zijn anderen groter en lijken ze gevaarlijk, maar jij kunt voor jezelf opkomen en je hoeft je niet klein te laten maken door een ander. Dat is precies wat muis doet in dit boek. Jack vond het al meteen een leuk boek, gespannen zat hij te luisteren en na een paar weken kon hij het verhaal bijna woordelijk aan opa en oma vertellen. De prenten in het boek zijn mooi, de gruffalo is gevaarlijk maar toch ook weer grappig getekend waardoor de spanning niet te hoog oploopt voor de kleintjes. En dat het boek op rijm is, vinden wij natuurlijk alleen maar hartstikke leuk!

Auteur: Julia Donaldson
Illustrator: Axel Scheffler
Uitgeverij: Lemniscaat Rotterdam
ISBN: 9789056371845

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Wat als de wind komt

Olivier is een piekeraar, maar van zijn vriendin leert hij heus niet altijd bang hoeft te zijn.

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Liefs uit Ibiza

Het zomerse tweede deel uit de liefs uit serie van Iris Visser is een losstaand verhaal dat zich afspeelt op Ibiza, maar een aantal oude bekenden komt kort nog eens voorbij!

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Liefs uit Londen

Het eerste deel van de liefs uit serie van Iris Visser is een heerlijke feelgood over Hannah in Londen.

Lees meer