Romcomnibus

Ik was een van de bofkonten die de Romcomnibus alvast mocht lezen om hem te recenseren. En dat was leuk! Hou je van zomer? En ben je – net als ik – een sucker for romance. Dan zit je met deze zomerse verhalenbundel helemaal goed! Met maar liefst negen verhalen, in totaal 338 pagina’s lang, kun je je in zomerse sferen begeven. En met de temperaturen van nu, is het inleven helemaal niet moeilijk. 

4/5

De Romcomnibus trapt meteen heerlijk af met een verhaal van de door Martin Gijzemijter bekroonde feelgood-koningin van Nederland: Lisette Jonkman. Over dit verhaal kan ik heel kort zijn. Het heeft alles wat je verwacht van Lisette Jonkman: romantiek, humor én een bijzonder ingrediënt dat het verhaal kenmerkt. Dat zijn in dit geval de minischaapjes. Verder is het gewoon heerlijk om mee te leven met Nora en Rens tijdens hun bijzondere logeerpartij bij Rens z’n oma. 

Enkeltje Schotland is de aangename verrassing van Amber van Huigenbos. Het eerste verhaal van één van de vijf winnaars van de Zonnige Zomerschrijfwedstrijd (waar ik ook aan meedeed). En wat voor één. Het verhaal gaat over Linde die na het stuklopen van haar relatie bij haar tante in Schotland gaat logeren. De reis erheen verloopt echter niet bepaald soepel. Maar gelukkig is daar Lennox, die haar naar haar tante brengt. En dat is niet de laatste keer dat ze Lennox tegen het lijf loopt. Amber heeft een heerlijke schrijfstijl, levendig en meeslepend. Het verhaal opent op een leuke manier, waardoor je er meteen in zit. Lennox spreekt enorm tot de verbeelding en ook Linde is een fijn personage. Mijn eerste idee toen ik dit las: als alle verhalen zo goed zijn als deze, dan lag de lat inderdaad écht heel erg hoog!

Het derde verhaal, Proefperiode van Audrey Theunissen, vond ik om eerlijk te zijn het minste van de bundel. Aan de schrijfstijl lag dat zeker niet, want het is leuk en levendig geschreven. Het was ook zeker zomers én absoluut feelgood, maar één belangrijk ingrediënt van het romcom-genre (romantische comedy) ontbrak: namelijk de romantiek!
In Proefperiode is Else ontslagen en vertrekt ze vanuit Amsterdam naar het platteland om in een bijgebouw op het erf van haar ouders te gaan wonen. Vanuit een bakfiets gaat ze ijs verkopen. De beschrijvingen zijn uitgebreid en mooi, je ziet de (mooie zomerse) locaties helemaal voor je en het verhaal heeft een fijn happy end, maar toch vond ik het wel jammer dat de romantiek ontbrak. 

Ingeprent van Astrid Slootweg is een leuk, romantisch verhaal over Ella die een week voor haar verjaardag is gedumpt door haar vriend, van wie ze eigenlijk een huwelijksaanzoek verwachtte. Haar vriendinnen sturen haar met een heel opdrachtenboek naar Praag en dat is voor de planmatige Ella een heel avontuur. Echter wordt dat avontuur in één klap een stuk beter als stadsgids Bran op haar pad komt. Leuk aan dit verhaal is dat Astrid een heleboel feitjes over Praag in het verhaal verwerkt heeft. Je kunt merken dat ze grondige research heeft gedaan waardoor je zelf ook een klein beetje een rondleiding door deze prachtige stad krijgt. 

Summer Special van Brenda Broekhart vertelt het verhaal van Maud die in eerste instantie een arrogant en verwend kreng lijkt te zijn. Daardoor zat ik niet meteen helemaal lekker in het verhaal. Ik had een beetje moeite met het inleven in de hoofdpersoon. Maar dat verandert als haar vader ongelukkig ten val komt en Maud het familierestaurant moet komen redden. Een onopgelost drama tussen haar en haar zus Maartje zorgt ervoor dat de spanning om te snijden is. Maar gelukkig is daar meditatiegod Tobi. Hoewel? Het is toch niet werkelijk zo dat de geschiedenis zich gaat herhalen? Een creatief verhaal met originele invalshoeken. 

Gesmolten van Yvonne Hooge was ook een van mijn favorieten. Rosa heeft een hekel aan de zomer, maar ze gaat haar oom en tante helpen in hun ijssalon bij het strand. Per ongeluk belandt ze dan in een blind date die eigenlijk niet helemaal voor haar bestemd was, maar heus niet dat ze zich zo gemakkelijk gewonnen geeft. Levi is echter aan aanhouder en hij doet zijn best om zomerhater Rosa te laten ontdooien. Een mooi verhaal, waarin de hoofdpersoon een mooie ontwikkeling doormaakt en waarbij de ’tegenspeler’ heerlijk romantisch is!

Martin Gijzemijter heeft met Lot Beslist als enige gekozen voor een personale verteller (het zij-perspectief) en dat vond ik na al die ik-verhalen even wennen. Ik moest even omschakelen. Maar dat mocht de pret niet drukken, want Lot Beslist is een heerlijk verhaal met humor, romantiek en een bijzondere transformatie. Lot werkt op een datingbureau en moet een ‘onmogelijk geval’ in één date aan een relatie helpen. Daar gaat ze heel ver voor. Verrassend en heel leuk dat er is gekozen voor niet zo’n standaard ‘romantische hunk’ in dit verhaal.

Danielle van Helden heeft me met het verhaal Op Rolletjes ook heel erg aangenaam verrast. Twee zussen, die in karakter totaal verschillen, gaan samen op een ‘gratis vakantie’ op een boot. Maar wat Loïs niet weet, is dat ze vijf bejaarden in een rolstoel een onbezorgde vakantieweek moet gaan bezorgen. Ze had de bijlage van de uitnodigingsmail even niet gelezen. Dat is een onaangename verrassing. Zeker als ze zichzelf dan ook nog eens compleet belachelijk maakt bij de superknappe, attente booteigenaar Joris die ook in een rolstoel blijkt te zitten. Maar uiteindelijk komt alles goed en is er genoeg romantiek. Het enige dat ik jammer vond aan dit verhaal, was het vrij abrupte einde. Maar dat is eigenlijk gewoon een verkapt compliment, want liever had ik nog even verder gelezen! Heel verfrissend en origineel!

Last but -certainly- not least is het verhaal van Susan Muskee En Weer Uit. Fieke gaat hierin op yoga-vakantie met haar beste vriendin Bo. Alleen moest ze op het laatste moment toch kamperen en dat haat ze enorm. De regen maakt het er niet beter op. En ontspannen bij de yogalessen, neemt ze door al haar kampeerongemak iets te letterlijk (ze valt in slaap). Het leed wordt flink verzacht door de aanwezigheid van die knappe yoga-leraar die haar ook nog eens een heel belangrijke levensles leert. 
Wat een heerlijke schrijfstijl heeft Susan. Ik had nog nooit iets van haar gelezen, maar na dit korte verhaal weet ik zeker dat daar snel verandering in komt. Het is levendig, je ziet het zo voor je en met regelmaat ook erg grappig. Absoluut een fijne afsluiter voor deze leuke bundel. 

Dus heb je zin om een aantal uren leesplezier te hebben in zomerse sferen dan is de eerste Romcomnibus zeker een aanrader. Tot 13 juli is deze nog als pre-order te bestellen voor €15,95 in plaats van €18,95. Dus wacht niet te lang dan kan hij nog mooi mee op vakantie. 

 

Auteurs: Audrey Theunissen, Danielle van Helden, Brenda Broekhart, Martin Gijzemijter, Astrid Slootweg, Yvonne Hooge, Susan Muskee, Amber van Huigenbos, Lisette Jonkman
Uitgeverij: MG Publishing
ISBN: 9789090348100

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer