De walvis wilde meer

Rachel Bright en Jim Field hebben een serie prentenboeken gemaakt met dieren in de hoofdrol en verhalen op rijm. Dit is het meest recente deel dat is verschenen in het Nederlands. Alle verhalen hebben een mooi boodschap en levensles. Voor ons is dit het tweede boek dat wij hebben gelezen, na De Leeuw in de Muis. 

4/5

De Walvis wilde Meer gaat over een walvis die de drang heeft om spullen te verzamelen. Hij voelt een groot diep gat in zich en probeert dat op te vullen met spullen. Maar dat lukt natuurlijk niet. Elke dag sjouwt hij de meest uiteenlopende dingen mee, maar de volgende dag is de glans er al af. Een klein krabbetje in een diep rif leert hem dat hij zich beter kan gaan voelen door niet alles te willen hebben, maar juist eens wat te geven aan een ander. De walvis weet in eerste instantie niet wat hij te geven heeft. Maar dan denkt hij aan het lied dat zijn moeder altijd voor hem zong. En zo leert hij dat iets doen voor een ander veel meer voldoening geeft, dan altijd maar aan jezelf denken.

“Ik voelde een gat en dat wilde ik vullen,’ sprak Wilbert bedroefd, ‘maar dat lukt niet met spullen.”

Jack kreeg dit boek van ons cadeau voor zijn vierde verjaardag, omdat ik zo’n fan was van De Leeuw in de Muis. Ook het thema van dit boek is heel mooi en hoewel ik het ermee eens ben dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met kinderen dit te vertellen, denk ik wel dat het nog best een beetje ‘zwaar’ is voor peuters. Ik weet niet precies voor welke leeftijd dit boek bedoeld is, maar voor een vierjarige is het denk ik nog een beetje ingewikkeld. Toen we het de eerste keer hadden voorgelezen kon ik merken dat hij het nog niet zo goed begreep. “Maar wat had hij dan voor gat mama?”. Met wat extra uitleg heb ik de boodschap denk ik toch wel goed over kunnen brengen. Maar ook sommige woorden die erin voorkomen, zijn nog een beetje moeilijk, zoals tobberig en hebzuchtig. Dus misschien hebben we het iets te vroeg gekocht, maar goed, dan groeit hij er vanzelf ‘naartoe’ :-).

Toch vindt Jack het een leuk boek om te lezen. Dat het zo lekker op rijm leest en de prachtige grote illustraties die erin staan, zullen daar zeker aan bijdragen. En de boodschap, met wat extra uitleg, is denk ik een heel goede om mee te geven van kleins af aan. 

Auteur: Rachel Bright
Illustrator: Jim Field
Uitgeverij: Gottmer
ISBN: 9789025774257

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer