De kliniek

Sanne is net afgestudeerd, maar heeft moeite met het vinden van een baan als arts. Ze mag bij de Tbs-kliniek in haar stad op sollicitatiegesprek komen en krijgt de baan al snel. Aanvankelijk twijfelt ze nog, want dit is eigenlijk niet wat ze écht wil. Haar vriend Brandon staat ook helemaal niet achter haar keuze. Maar als ze ontdekt dat hij vreemdgaat en ze weet dat ze binnenkort dus vrijgezel zal zijn, voelt ze de druk toenemen om een baan te vinden, omdat ze dan haar eigen boontjes moet kunnen doppen.

3.5/5

Met lichte tegenzin neemt ze de baan aan, al maakt ze zichzelf wijs dat het slechts tijdelijk is, tot ze iets leukers vindt. Al snel heeft ze in de gaten dat de Tbs’ers niet de enige mensen binnen de kliniek zijn met moeilijke omgangsvormen. Ook de collega’s die in de kliniek werken hebben allemaal hun eigenaardigheden en er worden akelige machtsspelletjes gespeeld. Tot op een dag de directrice is aangevallen. Aanvankelijk denkt Sanne nog dat het door een patiënt moet zijn gebeurd, maar hoe kan het dan zijn dat ze op de personeelsgang is gevonden? Een plek waar patiënten helemaal niet kunnen komen. Sanne gaat op onderzoek uit en ontdekt steeds meer schimmige praktijken en intriges.

 

Het boek begint met een spannende proloog. Daardoor voel je de dreiging van zo’n Tbs-kliniek direct. Dat maakt nieuwsgierig naar meer. De schrijfstijl van dit boek is trouwens vanuit de alwetende verteller en dat is niet mijn favoriete vorm. Ik merk dat ik bij een ik-vertelwijze sneller in het verhaal zit. Grappig detail is dat ik dan ook twee keer moest teruglezen toen er bij een telefoongesprek geschreven werd over de gezichtsuitdrukking van de persoon aan de andere kant van de lijn. Ik dacht bij mezelf: hoe kan zij dat nu weer zien? Maar toen viel het kwartje pas. Zoveel boeken vanuit een ik-persoon heb ik dus de laatste tijd gelezen haha.

 

De onderhuidse spanning blijft in het hele boek aanwezig, maar ligt er soms wel een beetje bovenop. Op alle vlakken zit het leven van Sanne niet mee. Privé is haar relatie net verbroken en haar ex Brandon laat zich niet zo gemakkelijk aan de kant zetten. Ik moet zeggen dat Sanne ook wel een bijzondere manier heeft gekozen om haar relatie te verbreken. Een klein beetje ongeloofwaardig vond ik het wel dat ze direct zo bang voor hem word, want ze is maanden of misschien wel jarenlang met deze jongen samen geweest en nu hij vreemdgaat is ze ineens bang dat hij een of andere gevaarlijke stalker is. Bij alle personages heeft Sanne al vanaf (bijna) de eerste ontmoeting zo haar bedenkingen. Niemand vertrouwt ze en dat wantrouwen begint al met kleine futiliteiten zonder échte aanleiding. Wat mij betreft lag dat wantrouwen er dan ook soms wel een beetje te dik bovenop. Op een gegeven moment begon ik zelfs te denken dat het Sanne was die misschien ook de nodige geestelijke problemen (vertrouwensissues) had.

 

Toch blijft het verhaal spannend en wilde ik verder blijven lezen. Sanne raakt steeds verder verwikkeld in de intriges van de kliniek en ze wil boven water krijgen wat er precies aan de hand is. Doordat Sanne steeds nieuwe mensen verdacht maakt in haar hoofd, raak je meer en meer nieuwsgierig naar wie het heeft gedaan. Soms had ik er wel een beetje moeite mee om het verhaal goed te blijven volgen, omdat er nogal veel personages in het boek voorkomen. Af en toe was ik echt even kwijt wie nu ook alweer wie was.

 

Een Tbs-kliniek is natuurlijk de ultieme setting voor een psychologische thriller. Sinds ik tijdens mijn opleiding journalistiek een bezoekje mocht brengen aan een kliniek is mijn interesse daarin ook zeker gegroeid. Het is een fascinerende wereld achter hoge hekken en dikke muren. Dat Martine Kamphuis met boek de nodige kennis van zaken heeft geschreven – ze werkt zelf als psychiater en heeft aan het slotwoord te lezen ook ervaring met werken in de wereld van TBS – is wel duidelijk. De situatie in de kliniek is gedetailleerd en geloofwaardig beschreven. De manier van werken, de dagelijkse dingen in het leven van TBS’ers en de verschillende afdelingen zijn goed uitgewerkt. Het boek geeft echt een inkijkje in het systeem. Dat alleen al maakt het fijn leesvoer. ‘De Kliniek’ schijnt het eerste deel te zijn in een serie rondom Sanne Molenaar, dus ik ben nieuwsgierig wat Martine Kamphuis nog meer gaat brengen rondom dit personage.

Auteur: Martine Kamphuis
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461094629 

* Gelezen via Kobo Plus

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer