Fien & Teun en de mooie molens van Kinderdijk

Een tijdje terug stuitte ik bij Kruidvat op dit boekje van Fien & Teun. Aangezien wij deze zomer een midweekje gaan logeren bij Vakantiepark De Molenwaard, dat in de buurt ligt van Kinderdijk en geheel in het teken van Fien & Teun staat, kon ik deze niet laten liggen. Laat die vakantie-voorpret maar beginnen!

4/5

Thuis kwam ik erachter dat het echt een winters verhaaltje is over sneeuw, niet helemaal wat ik in gedachten had bij voorpret voor de zomervakantie, maar hé dat mag de pret niet drukken. Als Fien en Teun buiten spelen in de sneeuw, vragen ze zich af hoe het kan dat er een koude druppel in hun nek valt, terwijl het helemaal niet regent. Papa legt uit dat de sneeuw smelt en dan vragen de kindjes zich af waar al dat water blijft.

Wat volgt is een bezoekje aan een van de molens van Kinderdijk. De molenaar laat hen daar zien hoe het scheprad werkt. Hij vertelt hoe het water door de molen in de rivier geschept wordt en hoe de rivier het water naar de zee brengt. Fien en Teun mogen de molenaar helpen en krijgen uiteindelijk nog een mooie houten molen mee om thuis te bouwen. Het was een leerzaam bezoek.

‘kijk, hier zit een groot rad. Dat is een scheprad. Als het gaat waaien, gaan de wieken van de molen draaien en begint het scheprad ook te draaien. Het rad schept het water weg. net alsof iemand met een emmer een bad leegschept.’

En dat is precies wat dit boekje dus ook is: leerzaam. Op een voor kinderen begrijpelijke en leuke manier wordt een stukje van het Nederlands Erfgoed begrijpelijk uitgelegd en dat is erg leuk. Voorlezen is altijd hartstikke goed voor kinderen, maar over zo’n typisch Hollands onderwerp is het leuk om op kinderlijke wijze alvast wat te kunnen leren. 

Fien en Teun zijn een schattig boertje en boerinnetje en vanwege andere boeken en filmpjes op tv zullen ze bij veel kinderen bekend zijn. Jack had er eigenlijk nog nooit eerder iets van gelezen of gekeken, dus was het voor hem tevens een leuke kennismaking, zo voor de vakantie. We hebben inmiddels ook al wat liedjes van ze bekeken op Youtube bekeken, die vond vooral Bo dan weer leuk. 

Auteur: René Noorderveen
Illustraties: Anet van de Vorst
ISBN: 9789082622799
Uitgegegeven door: Van Hoorne Entertainment en Kinderdijk

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer