Boek met 365 schetsen van Deurne

DEURNE – Henry van den Berkmortel (65) uit Deurne heeft in 2019 dagelijks een schets gemaakt van een plek of evenement in de gemeente Deurne. Op Facebook waren deze tekeningen al een ware hit en op verzoek van zijn volgers heeft hij besloten om ze te bundelen tot een boek.

Op school was Henry al goed in tekenen. “Zeiden ze”, benadrukt hij. Want over zijn eigen talent wil hij vooral niet te hoog van de toren blazen. Bescheidenheid siert hem, als hij vol passie vertelt over zijn project. “Ik vind het gewoon heel erg leuk”, vertelt Henry. “Ik schets al zo’n twintig jaar op vele plekken waar ik kom, ook tijdens reizen. Ik heb al heel wat boekjes gevuld. Vroeger bijna altijd in zwartwit. Toen ik mijn bedrijf verkocht, heb ik mezelf als doel gesteld om in 2019 dagelijks een kleurenschets te maken van een plek in de gemeente Deurne en te publiceren op Facebook.”

Paadjes en straatjes
Daarmee bouwde Henry al snel een grote schare aan volgers op. “Ik begon met ruwe schetsen waar ik kort bij vermeldde wat en waar het was. En al direct werd er sterk op gereageerd. Dat stimuleerde mij om ermee door te gaan. Omdat ik geïnteresseerd ben in geschiedenis, ben ik de teksten langer gaan maken en vertelde ik wat meer over de locatie, de geschiedenis ervan en mijn eigen ervaringen. Zo merkte ik dat ik veel over Deurne wist. En wat ik niet wist, ging ik opzoeken, onder meer op DeurneWiki.”

Het liefst schetst Henry op locatie. Op zijn fiets vertrekt hij dan met een klein krukje en zijn tekenspullen naar een mooie of bijzondere locatie in Deurne. Dat laat het weer echter niet altijd toe, dus vaak maakt hij foto’s zodat hij de schetsen thuis kan uitwerken. “Als sport doe ik aan wielrennen, dus ik ken alle paadjes en straatjes in de wijde omgeving van Deurne. Zo wist ik al van veel locaties dat ik ze wilde schetsen. Doorslaggevend voor mijn keuze was wat ik erover wist te vertellen.”

Al twintig jaar
In de schetsen die Henry in het afgelopen jaar heeft gemaakt, ziet hij een ontwikkeling. “Ik ben steeds meer op de kwaliteit gaan letten; zoals de juiste verhoudingen. Ook heb ik geëxperimenteerd met technieken.” Opvallend is dat Henry zijn schetsen maakt in een klein tekenboekje, met het formaat van een ansichtkaart. Een precisiewerkje, zeker als je kijkt hoe secuur alles is ingekleurd. “Dit kleine boekje kan ik gemakkelijk overal mee naartoe nemen en heb ik dan ook bijna altijd bij me.” In het boek dat Henry gaat uitgeven, staan de schetsen groter dan hij ze in werkelijkheid heeft getekend.

Afkicken
Met de jaarwisseling is er ook een einde gekomen aan het project. “Ik moet er echt van afkicken”, bekent hij. “Ook dit jaar heb ik elke dag nog geschetst, al was het maar om sommige schetsen opnieuw te maken. Met de kunde van nu was ik over sommige platen toch niet zo tevreden.” Hoe toegewijd Henry aan zijn project gewerkt heeft, blijkt wel uit het verhaal dat hij een week naar Engeland ging om te fietsen met een vriend. “Vooraf heb ik op allerlei plekken in Deurne foto’s gemaakt die ik in mijn telefoon had staan. Zo kon ik toch elke dag een schets maken en online zetten. Elke dag konden mijn volgers een nieuwe afbeelding online vinden tussen 8.30 en 11.00 uur. Eén keer kwam de schets pas om 13.00 uur online en toen kreeg ik al meteen bezorgde telefoontjes: ‘Je bent toch niet ziek?’.”

 

Het kost Henry zo’n 1,5 uur per schets en nog een half uurtje voor de tekst, dus het lukte niet om dat allemaal vooruit te maken. Dat wordt gewaardeerd door volgers vanuit Deurne en zelfs de rest van de wereld. Dat blijkt wel uit post die de creatieveling ontving vanuit het Australische Brisbane. Een oud-inwoner van Deurne had de schets die Henry heeft gemaakt van zijn eigen huis voor hem geborduurd als ansichtkaart.

Boek
Via Facebook startte een liefhebber van zijn werk een enquête waarin hij mensen opriep om te stemmen of Henry zijn werk in boekvorm moest uitgeven. “Dat was helemaal niet mijn plan. Ik begon eraan omdat ik het leuk vond en had niet eens verwacht dat ik zoveel volgers en reacties zou krijgen.” Omdat hij niet wist hoe groot de vraag was, heeft Henry gekozen voor een intekensysteem. Via de website www.schetsboekvandeurne.nl kun je met een aanbetaling van 10 euro een exemplaar reserveren. Als het boek gedrukt is betaal je bij het ophalen dan het restantbedrag van 19,50 euro. Van de opbrengst van het boek zal een deel bestemd zijn voor een nader te bepalen cultureel doel in Deurne. “Het wordt een dik, stevig boek, met zo’n 380 pagina’s. Alle 365 schetsen en teksten komen erin.

Ook degene die ik opnieuw heb gemaakt, maar dan plaats ik wel de originele schets erbij, zodat mensen het verschil kunnen zien. Om het compleet te maken komt er een index met alle adressen, zodat mensen plaatsen ook gemakkelijk kunnen opzoeken.” Henry beschrijft het zelf als een makkelijk te verteren stukje recente geschiedenis van Deurne. En dat is best uniek.

Dit artikel is geschreven door Kristie Raaijmakers en werd op donderdag 23 januari 2020 gepubliceerd in het Weekblad voor Deurne. 

Artikelen die ook interessant zijn voor jou:

Boeken Kristie schrijft

In de krant

Ik stond deze week weer in een aantal lokale kranten in de regio. Voornamelijk vanwege de publicatie van Perfect in de Maat natuurlijk, maar ik vertelde ook over nieuwe plannen. Je kunt het artikel hieronder lezen. Rock & Flirt-serie Kristie Raaijmakers compleet Met het verschijnen van Perfect in de Maat, op dinsdag 10 oktober, is […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Nieuwe plannen: April Books

Bij het (bijna) afronden van een serie, is het ook tijd om uit te kijken naar de toekomst. En dat doe ik met een hele grote lach op mijn gezicht, want ik heb een nieuw boekcontract getekend bij April Books! Jullie zijn na de Rock & Flirt-serie dus nog niet van me af, want in het voorjaar […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Even voorstellen: Danique en Johan

Ik stel je graag alvast voor aan de twee belangrijkste personen uit Helemaal van Slag.  Danique Deze dertigjarige brunette is al sinds haar vijftiende samen met haar jeugdliefde Glenn. Als blijkt dat hun toekomstideeën niet bepaald op één lijn zitten en Danique een keuze moet maken voor zichzelf of voor haar relatie krijgt ze het […]

Lees meer