Slaap maar zacht

Linda Jansma was altijd één van mijn favoriete thrillerschrijfsters van Nederlandse bodem. Tijdens mijn leesdip (die een paar jaar geduurd heeft) heb ik een paar nieuwe boeken van Linda’s hand gemist, hoewel ‘In de naam van de vader’ een van de weinige thrillers is die ik in de afgelopen jaren toch verslonden heb. Nu mijn liefde voor lezen weer helemaal terug is, was ik natuurlijk reuzebenieuwd naar de nieuwste thriller van Linda Jansma. En ik kan je vertellen: die stelt niet teleur!

5/5

Een onbekende patiënt ligt op de intensive care van het ziekenhuis waar Maud werkt. Deze verpleegkundige is enorm met hem begaan. Ze heeft hem zelfs een naam gegeven: Tom. In de nachtdienst gebeuren er steeds onverklaarbare dingen met deze patiënt. Er worden fouten gemaakt, maar hoewel Maud zeker weet dat zij zich niet vergist heeft, is het wel haar patiënt.

 

Het politieonderzoek dat loopt naar de hit and run waardoor Tom in het ziekenhuis beland is, levert weinig op. Een item in het programma Opsporing verzocht is de laatste kans om meer over de identiteit van deze onbekende man te weten te komen. Richard Valentijn wil het onderzoek echter graag rekken, omdat hij gevoelens heeft voor Maud. Met de juiste excuses om een bezoekje aan het ziekenhuis te brengen, hoopt hij haar voor zich te kunnen winnen. Ondertussen heeft Mauds zoon Finn een eigen probleem, waarmee hij niet naar zijn moeder durft te komen. Hebben deze zaken met elkaar te maken?

 

Slaap maar zacht wordt verteld vanuit diverse perspectieven: verpleegkundige Maud, haar nieuwe collega Caristiena, rechercheur Richard, zijn collega Eefje en ook Mauds zoon Finn. In korte fragmenten lees je per dag wat er gebeurt. In het begin zorgt dat voor de nodige verwarring. Wie is wie precies en wat speelt er allemaal in hun levens. Het kostte me slechts heel even om een band te voelen met het verhaal, want al snel kon ik deze manier van schrijven en verwarring zaaien waarderen. Deze schrijfstijl bouwt de spanning namelijk op een heel goede manier op. Als lezer heb je allemaal stukjes informatie die de personages in het boek van elkaar nog niet hebben. Maar doordat de informatie heel gedoseerd gegeven wordt, wil je steeds verder blijven lezen. Op zoek naar meer puzzelstukjes om de puzzel compleet te krijgen.  

 

De nieuwste thriller van Linda Jansma is verrassend, kent vele plotwendingen die ik echt niet aan zag komen en hield me vast tot het eind. Het is een meeslepend verhaal, dat zich niet zomaar aan de kant laat leggen. De personages zij mooi uitgewerkt, hebben ieder hun eigen drijfveren en motieven en daar heeft de auteur heel mooi mee gespeeld. Het verhaal is heel knap verweven en de verhaallijnen komen uiteindelijk op een fantastische manier samen. Zelfs als je denkt dat de auteur je met een paar vragen en een halfopen einde achterlaat, komt er nog een kleine epiloog waarin je ook de laatste antwoorden krijgt. Wat mij betreft heel erg prettig! Dus binnenkort moet ik toch maar eens tijd gaan maken om de gemiste thrillers van Linda Jansma ook nog in te halen.

Auteur: Linda Jansma
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461095299 

Dank aan Uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar.

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer