Het kind van de gruffalo

Hoog tijd voor een nieuwe kinderboekenrecensie. Hoewel we iedere avond voorlezen, ook in de vakantie natuurlijk, heb ik al enige tijd geen kinderboek meer gerecenseerd. Alle computeractiviteiten stonden in de zomervakantie even op een laag pitje. Dat was heerlijk rustig voor mij, maar bezorgde me wel een vrij stil instagramaccount (op het gebied van kinderboeken). Daar gaat vanaf nu weer verandering in komen hoor!

4/5

De Gruffalo vinden Jack en ik een heerlijk kinderboek. Toen we tijdens een bezoekje aan de lokale boekhandel op dit boek stuitten kon ik het dan ook niet laten liggen. De vraag: “Jack, wil je deze hebben?” werd zonder enige twijfel direct met “Ja” beantwoord. 

Thuis gingen we het diezelfde avond nog lezen. In dit boekje vertelt de Gruffalo tegen zijn kind over de angstaanjagend een gevaarlijke muis die in het bos woont. Het kind mag van zijn vader niet het bos ingaan, maar doet dat ‘s nachts als papa Gruffalo slaapt, natuurlijk stiekem toch. Op zijn zoektocht naar die gevaarlijke muis, komt hij een aantal oude bekenden tegen: de slang, de uil en de vos. Aan de hand van beschrijvingen mag je kind elke keer raden of dát dan misschien die gevaarlijke muis is. “Nee!” roept Jack elke keer enthousiast tijdens het voorlezen. Maar uiteindelijk weet het Gruffalo kind de muis te vinden en krijgt hij – met een slim trucje van de muis – te zien dat zijn vader gelijk had over de grote, angstaanjagende muis.

Het leuke aan de Gruffalo is dat het eigenlijk een héél spannend verhaal is, dat ook spannend verteld wordt, maar toch hartstikke kinderlijk, waardoor je bij het voorlezen de spanning op tijd weg kunt nemen. Het wordt nergens te eng. Dit boekje heeft een mooie boodschap, dat je maar beter naar je papa en mama kunt luisteren als zij je ergens voor waarschuwen. Dat kan sowieso geen kwaad om dat nog eens extra te benadrukken, toch? De interactieve manier van schrijven, door elke keer te vragen “Is dat soms de Grote Gevaarlijke Muis?” maakt dat je kind nog meer betrokken raakt bij het verhaal en elke keer antwoord kan geven. En dat wij fan zijn van voorlezen op rijm, dat hoef ik niet meer te vertellen, toch? Al met al weer een heel geslaagd boek, dat we regelmatig met veel plezier voorlezen aan Jack. 

Auteur: Julia Donaldson
Illustrator: Alex Scheffler
Vertaling: Fran de Jong
Uitgeverij: Lemniscaat b.v. Rotterdam
ISBN: 9789056379742 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Feelgood Kristie leest

De Checklist

Florence maakt onder lichte dwang een checklist met eigenschappen waar haar ideale man aan moet voldoen. Niet veel later stapt iemand die precies aan het lijstje lijkt te voldoen de boekwinkel in waar zij werkt. Zou hij dan echt de ware zijn?

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Een dag in december

Laurie ziet de liefde van haar leven staan bij een bushokje. Eén blik in zijn ogen, vertelt haar genoeg. Maar hoe kan ze leven met het feit dat haar beste vriendin hem onbewust eerder vond dan zij?

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

De Matchmaker

Een prachtige moderne hervertelling van A Christmas Carol. Carol, eigenaresse van een datingbureau voor miljonairs, heeft alleen aandacht voor haar werk. Kerst vindt ze verschrikkelijk en dat kan iedereen wel merken aan haar humeur. Alleen de eigenaardige klant Nick Claus weet tot haar door te dringen, met een reis door verleden, heden en toekomst.

Lees meer