Het kind van de gruffalo

Hoog tijd voor een nieuwe kinderboekenrecensie. Hoewel we iedere avond voorlezen, ook in de vakantie natuurlijk, heb ik al enige tijd geen kinderboek meer gerecenseerd. Alle computeractiviteiten stonden in de zomervakantie even op een laag pitje. Dat was heerlijk rustig voor mij, maar bezorgde me wel een vrij stil instagramaccount (op het gebied van kinderboeken). Daar gaat vanaf nu weer verandering in komen hoor!

4/5

De Gruffalo vinden Jack en ik een heerlijk kinderboek. Toen we tijdens een bezoekje aan de lokale boekhandel op dit boek stuitten kon ik het dan ook niet laten liggen. De vraag: “Jack, wil je deze hebben?” werd zonder enige twijfel direct met “Ja” beantwoord. 

Thuis gingen we het diezelfde avond nog lezen. In dit boekje vertelt de Gruffalo tegen zijn kind over de angstaanjagend een gevaarlijke muis die in het bos woont. Het kind mag van zijn vader niet het bos ingaan, maar doet dat ‘s nachts als papa Gruffalo slaapt, natuurlijk stiekem toch. Op zijn zoektocht naar die gevaarlijke muis, komt hij een aantal oude bekenden tegen: de slang, de uil en de vos. Aan de hand van beschrijvingen mag je kind elke keer raden of dát dan misschien die gevaarlijke muis is. “Nee!” roept Jack elke keer enthousiast tijdens het voorlezen. Maar uiteindelijk weet het Gruffalo kind de muis te vinden en krijgt hij – met een slim trucje van de muis – te zien dat zijn vader gelijk had over de grote, angstaanjagende muis.

Het leuke aan de Gruffalo is dat het eigenlijk een héél spannend verhaal is, dat ook spannend verteld wordt, maar toch hartstikke kinderlijk, waardoor je bij het voorlezen de spanning op tijd weg kunt nemen. Het wordt nergens te eng. Dit boekje heeft een mooie boodschap, dat je maar beter naar je papa en mama kunt luisteren als zij je ergens voor waarschuwen. Dat kan sowieso geen kwaad om dat nog eens extra te benadrukken, toch? De interactieve manier van schrijven, door elke keer te vragen “Is dat soms de Grote Gevaarlijke Muis?” maakt dat je kind nog meer betrokken raakt bij het verhaal en elke keer antwoord kan geven. En dat wij fan zijn van voorlezen op rijm, dat hoef ik niet meer te vertellen, toch? Al met al weer een heel geslaagd boek, dat we regelmatig met veel plezier voorlezen aan Jack. 

Auteur: Julia Donaldson
Illustrator: Alex Scheffler
Vertaling: Fran de Jong
Uitgeverij: Lemniscaat b.v. Rotterdam
ISBN: 9789056379742 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Wat als de wind komt

Olivier is een piekeraar, maar van zijn vriendin leert hij heus niet altijd bang hoeft te zijn.

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Liefs uit Ibiza

Het zomerse tweede deel uit de liefs uit serie van Iris Visser is een losstaand verhaal dat zich afspeelt op Ibiza, maar een aantal oude bekenden komt kort nog eens voorbij!

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Liefs uit Londen

Het eerste deel van de liefs uit serie van Iris Visser is een heerlijke feelgood over Hannah in Londen.

Lees meer