Nu of nooit

Nu of Nooit is het debuut van Jora Bakker dat is uitgegeven bij Boekscout. In het boek ontmoeten we Katie. Na het verlies van haar vriend, die is omgekomen bij een auto-ongeluk, is zij ingetrokken bij haar beste vriendin Lisa in Utrecht. Samen gaan ze naar een optreden van hun favoriete band Wild Things. Het wordt een bijzondere avond als drummer Alex Katie mee op date vraagt.

2/5

Hoewel ze even twijfelt, omdat ze eigenlijk nog niet helemaal toe is aan een nieuwe relatie, stemt ze toch in. Katie is al lange tijd fan van de band en een date met de populaire drummer voelt als een buitenkansje. De klik is er duidelijk, maar Katie houdt hem nog een beetje op afstand. Als ze uitgenodigd wordt om een weekendje naar Dublin te komen, de plek waar Alex woont, slaat de vonk pas echt over. Van daaruit beleven ze samen een heleboel dingen; hele fijne momenten, maar ze gaan ook door een aantal diepe dalen.

 

Nu of Nooit is een leuk verhaal waarin muziek en romantiek samenkomen. Ik was erg benieuwd naar dit boek, omdat het, net als mijn eerste manuscript, gaat over liefde en muziek. Jora Bakker heeft een leuk verhaal bedacht met veel fantasie en bijzondere gebeurtenissen. Alex en Katie komen over als leuke personages, maar toch heb ik het idee dat ik ze niet héél goed leerde kennen. Veel scènes zijn erg kort beschreven, er worden veel zaken benoemd die ze meemaken, maar de beschrijvingen zijn summier. Dat is jammer en het zorgt ervoor dat je niet echt in het verhaal gezogen wordt. Wat meer show don’t tell zou het verhaal zeker interessanter hebben gemaakt. Het ontbreken van één duidelijke spanningsboog, zorgt er ook voor dat het verhaal je niet zo vast blijft houden. Er zit zeker wel spanning in het verhaal. Maar doordat er elke keer een nieuwe kleine spanningsboog opgeworpen wordt, die al snel opgelost wordt, heb je niet zozeer de drang om te blijven lezen. 

Het verhaal komt halverwege in een enorme stroomversnelling terecht. Bijzondere en extreem dramatische gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. Helaas neemt Bakker je hierbij niet écht mee in het hoofd van Katie. Haar angsten, twijfels en gevoelens worden niet heel duidelijk uitgewerkt. Dat maakt dit dat het verhaal ongeloofwaardig wordt.  Hoeveel leed kan iemand verdragen in het leven zonder in te storten? Uit het gedrag van Katie en de uitspraken die ze doet, merk je dat ze moeite heeft met bepaalde situaties, maar je komt als lezer niet écht te weten wat het met haar doet. Je voelt niet de impact, je mist de diepgang. De dialogen blijven ook een beetje aan de oppervlakte en dat is jammer, want ik denk dat er daarmee heel wat meer uit dit verhaal te halen zou zijn geweest. Toch heb ik een aantal prima leesuurtjes beleefd aan dit boek en had ik het in mum van tijd uit. 

Auteur: Jora Bakker
Uitgeverij: Boekscout
ISBN: 9789464316971 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Feelgood Kristie leest

De Checklist

Florence maakt onder lichte dwang een checklist met eigenschappen waar haar ideale man aan moet voldoen. Niet veel later stapt iemand die precies aan het lijstje lijkt te voldoen de boekwinkel in waar zij werkt. Zou hij dan echt de ware zijn?

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Een dag in december

Laurie ziet de liefde van haar leven staan bij een bushokje. Eén blik in zijn ogen, vertelt haar genoeg. Maar hoe kan ze leven met het feit dat haar beste vriendin hem onbewust eerder vond dan zij?

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

De Matchmaker

Een prachtige moderne hervertelling van A Christmas Carol. Carol, eigenaresse van een datingbureau voor miljonairs, heeft alleen aandacht voor haar werk. Kerst vindt ze verschrikkelijk en dat kan iedereen wel merken aan haar humeur. Alleen de eigenaardige klant Nick Claus weet tot haar door te dringen, met een reis door verleden, heden en toekomst.

Lees meer