De redders van Ruigrijk

Tijdens onze vakantie brachten we een bezoekje aan Dordrecht. Toen we voorbij Kinderboekwinkel De Giraf liepen, kon ik me natuurlijk niet bedwingen. Jack ook niet trouwens (jippie!). We snuffelden lekker rond in deze gezellige winkel en allebei de kindjes kregen een boek van ons cadeau. Jack koos voor de Redders van Ruigrijk. Je kunt vast al raden waarom: ridders, een draak én Efteling. 

4/5

Het verhaal gaat over Rutger. Hij kon niet lopen, maar in zijn rollende stoel ging hij graag samen met zijn buurmeisje Ella op pad. Zo kon hij haar mooi de weg wijzen, want Ella kon niets zien. De grote droom van Rutger was om ridder te worden, maar voor de ridderschool was hij afgewezen omdat hij niet kon lopen. Draak Naga woonde in een uitgedoofde vulkaan. Hij had jaren geleden het vuur uit de vuurtoren van Rutgers Eiland Ruigrijk gestolen. Daardoor liepen vele schepen in het donker nu op de klippen. 

In het geheim gaat Rutger ‘s nachts samen met Ella trainen op de ridderschool. Als zijn vader door de draak meegenomen wordt weet Rutger dat hem iets te doen staat. Hij vaart met Ella naar het eiland van de vulkaan om het eiland en zijn vader te redden van draak Naga. Maar dan ontdekt hij dat Naga ook niet zomaar een gewone draak is. 

Het boek met mooie illustraties heeft een spannend verhaal dat kinderen weet mee te slepen. Ridders, schepen en een tweekoppige draak zijn over het algemeen goede ingrediënten om de spanning op te laten voeren in een kinderboek. Dit boek is bijzonder door de ridder in de rolstoel en het vriendinnetje dat blind is. Het boek brengt de mooie boodschap over dat mensen zich niet mogen verkijken op iemands handicap. Ridder Rutger wordt de held van het eiland, doordat hij Ruigrijk voor de draak weet te beschermen en vanaf die dag mogen ook kinderen met een handicap naar de ridderschool. Dat maakt dit boek geschikt voor álle kinderen. Kinderen die zelf een handicap hebben zullen er bevestiging en moed in vinden. Kinderen die zonder handicap door het leven gaan, leren hierdoor met respect om te gaan met mensen die wel een handicap hebben. Te kijken naar wat wél kan, in plaats van wat niet (meer) kan en te luisteren naar de persoon in plaats van een eigen oordeel te vellen. 

Auteur: Marc de Hond
Illustrator: Esther Rosier
Uitgeverij: Van Goor, Unieboek | Het Spectrum i.s.m. Efteling
ISBN: 9789000378371

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Dokter Kwak

De dieren zijn ziek of hebben andere vervelende medische kwaaltjes, maar gelukkig is daar Dokter Kwak die iedereen kan helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Hoe zeg je ‘Het spijt me!’

Sorry zeggen. Een belangrijke les die je niet vroeg genoeg kunt leren, toch? Ik leerde ooit op een cursus communiceren met kinderen, dat een kind pas vanaf ongeveer zijn twaalfde levensjaar empathie kent. Dat het dan pas een gemeende sorry kan zeggen, omdat het dan pas écht beseft hoe het voor de ander moet zijn […]

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Vraag het aan Veerle

Het eerste deel van de nieuwe sportschool-trilogie van Renée Olsthoorn.

Lees meer