Liesbeth Ehrismann exposeert bij Perron 15

HELMOND – Liesbeth Ehrismann uit Helmond exposeert bij Perron 15 in Aarle-Rixtel. De kleurrijke, abstracte werken die ze met paletmessen maakt van acryl op doek zijn er van 20 september tot en met 22 oktober te zien.

Schilderen is al jaren een hobby van Liesbeth. Naast haar werk als sport- en speldocent op het mbo, gaf het haar rust. “In de sportzaal had ik altijd geluid om me heen. Tijdens het schilderen genoot ik van de rust. Zo kon ik mijn hoofd leegmaken.”

Werken op gevoel
Ze begon met aquarelleren en stapte bij een volgende cursus over op het werken met acryl op doek. “In die cursus begonnen we met het naschilderen van plaatjes, of het schilderen van een stilleven. Met de hele groep maakten we dan hetzelfde werk.” In coronatijd kwam de cursus stil te liggen en besloot Liesbeth vrijer te gaan werken. “In de tijd daarvoor had ik een kennis geholpen bij haar schilderijen, met paletmessen en het mengen van kleuren. Ik dacht: dat kan ik zelf ook. Nu werk ik meer vanuit gevoel. Ik ga op in de messen, de kleuren en de verf.”

De coronatijd was zwaar voor de Helmondse. Als alleenstaande voelde ze zich geïsoleerd. “Het is niet aan mijn werken te zien, maar soms liepen de tranen over mijn wangen.” Het schilderen ging in die tijd ook niet zo goed. “Als ik me niet goed voel, dan lukt het niet. Ik begon een werk met veel zwart en paars, maar daar werd ik zelf depressief van. Daarom ben ik er later overheen gegaan, om er toch meer kleur in te brengen.” Liesbeth laat een werk zien dat nog wat vleugjes zwart en paars laat zien, maar verder een heel palet aan andere, vrolijkere kleuren. “Ik zet laag over laag, over laag, totdat ik tevreden ben. Je kunt het reliëf terugzien in de schilderijen. Sommige werken hebben meer lagen dan de anderen.” Uiteindelijk besloot Liesbeth haar schildersezel buiten te plaatsen, dat bleek te helpen. “De wind in mijn haren en de geur van buiten werkt inspirerend voor me.”

Eerste expositie
Nooit eerder had Liesbeth een eigen expositie die openbaar toegankelijk was. Twee keer eerder exposeerde ze, samen met andere kunstenaars, met een paar van haar werken op het ROC waar ze als docent werkte. Met een van haar schilderclubs exposeerde ze ooit één werk in de Bibliotheek in Helmond. Het is te zien dat het haar trots maakt, dat ze nu een hele galerij mag vullen met haar werken. “Ik kwam graag bij Perron 15 voor een kop koffie of een lunch, maar helaas is het horecagedeelte niet meer geopend. Daarboven is de galerijruimte. Toen ik daar een keer zat, dacht ik: mijn werken zouden hier ook niet misstaan.” Ze handelde niet naar die gedachte, maar tijdens een bezoek met vrienden, vonden ook zij dat haar werken wel een plekje in de galerij verdienden. “Zij trokken meteen iemand van de bediening aan de jas, om te vragen hoe ik daar zou kunnen exposeren en zo is het balletje gaan rollen.”

Samen met de coördinator van de galerij heb ik een selectie gemaakt van mijn werken. Die zijn er de komende maand te zien. Liesbeth is zelf niet altijd aanwezig tijdens openingstijden, maar laat visitekaartjes met haar telefoonnummer achter, zodat mensen haar kunnen bereiken voor vragen of meer informatie. Perron 15, aan de Havenweg 15 in Aarle-Rixtel, is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Hoewel de expositie op de eerste verdieping is, is de ruimte ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Dit artikel schreef ik in opdracht van Weekkrant De Loop en werd daar gepubliceerd op 15 september 2021.

Artikelen die ook interessant zijn voor jou:

Boeken Kristie schrijft

In de krant

Ik stond deze week weer in een aantal lokale kranten in de regio. Voornamelijk vanwege de publicatie van Perfect in de Maat natuurlijk, maar ik vertelde ook over nieuwe plannen. Je kunt het artikel hieronder lezen. Rock & Flirt-serie Kristie Raaijmakers compleet Met het verschijnen van Perfect in de Maat, op dinsdag 10 oktober, is […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Nieuwe plannen: April Books

Bij het (bijna) afronden van een serie, is het ook tijd om uit te kijken naar de toekomst. En dat doe ik met een hele grote lach op mijn gezicht, want ik heb een nieuw boekcontract getekend bij April Books! Jullie zijn na de Rock & Flirt-serie dus nog niet van me af, want in het voorjaar […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Even voorstellen: Danique en Johan

Ik stel je graag alvast voor aan de twee belangrijkste personen uit Helemaal van Slag.  Danique Deze dertigjarige brunette is al sinds haar vijftiende samen met haar jeugdliefde Glenn. Als blijkt dat hun toekomstideeën niet bepaald op één lijn zitten en Danique een keuze moet maken voor zichzelf of voor haar relatie krijgt ze het […]

Lees meer