Liesbeth Ehrismann exposeert bij Perron 15

HELMOND – Liesbeth Ehrismann uit Helmond exposeert bij Perron 15 in Aarle-Rixtel. De kleurrijke, abstracte werken die ze met paletmessen maakt van acryl op doek zijn er van 20 september tot en met 22 oktober te zien.

Schilderen is al jaren een hobby van Liesbeth. Naast haar werk als sport- en speldocent op het mbo, gaf het haar rust. “In de sportzaal had ik altijd geluid om me heen. Tijdens het schilderen genoot ik van de rust. Zo kon ik mijn hoofd leegmaken.”

Werken op gevoel
Ze begon met aquarelleren en stapte bij een volgende cursus over op het werken met acryl op doek. “In die cursus begonnen we met het naschilderen van plaatjes, of het schilderen van een stilleven. Met de hele groep maakten we dan hetzelfde werk.” In coronatijd kwam de cursus stil te liggen en besloot Liesbeth vrijer te gaan werken. “In de tijd daarvoor had ik een kennis geholpen bij haar schilderijen, met paletmessen en het mengen van kleuren. Ik dacht: dat kan ik zelf ook. Nu werk ik meer vanuit gevoel. Ik ga op in de messen, de kleuren en de verf.”

De coronatijd was zwaar voor de Helmondse. Als alleenstaande voelde ze zich geïsoleerd. “Het is niet aan mijn werken te zien, maar soms liepen de tranen over mijn wangen.” Het schilderen ging in die tijd ook niet zo goed. “Als ik me niet goed voel, dan lukt het niet. Ik begon een werk met veel zwart en paars, maar daar werd ik zelf depressief van. Daarom ben ik er later overheen gegaan, om er toch meer kleur in te brengen.” Liesbeth laat een werk zien dat nog wat vleugjes zwart en paars laat zien, maar verder een heel palet aan andere, vrolijkere kleuren. “Ik zet laag over laag, over laag, totdat ik tevreden ben. Je kunt het reliëf terugzien in de schilderijen. Sommige werken hebben meer lagen dan de anderen.” Uiteindelijk besloot Liesbeth haar schildersezel buiten te plaatsen, dat bleek te helpen. “De wind in mijn haren en de geur van buiten werkt inspirerend voor me.”

Eerste expositie
Nooit eerder had Liesbeth een eigen expositie die openbaar toegankelijk was. Twee keer eerder exposeerde ze, samen met andere kunstenaars, met een paar van haar werken op het ROC waar ze als docent werkte. Met een van haar schilderclubs exposeerde ze ooit één werk in de Bibliotheek in Helmond. Het is te zien dat het haar trots maakt, dat ze nu een hele galerij mag vullen met haar werken. “Ik kwam graag bij Perron 15 voor een kop koffie of een lunch, maar helaas is het horecagedeelte niet meer geopend. Daarboven is de galerijruimte. Toen ik daar een keer zat, dacht ik: mijn werken zouden hier ook niet misstaan.” Ze handelde niet naar die gedachte, maar tijdens een bezoek met vrienden, vonden ook zij dat haar werken wel een plekje in de galerij verdienden. “Zij trokken meteen iemand van de bediening aan de jas, om te vragen hoe ik daar zou kunnen exposeren en zo is het balletje gaan rollen.”

Samen met de coördinator van de galerij heb ik een selectie gemaakt van mijn werken. Die zijn er de komende maand te zien. Liesbeth is zelf niet altijd aanwezig tijdens openingstijden, maar laat visitekaartjes met haar telefoonnummer achter, zodat mensen haar kunnen bereiken voor vragen of meer informatie. Perron 15, aan de Havenweg 15 in Aarle-Rixtel, is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Hoewel de expositie op de eerste verdieping is, is de ruimte ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Dit artikel schreef ik in opdracht van Weekkrant De Loop en werd daar gepubliceerd op 15 september 2021.

Artikelen die ook interessant zijn voor jou:

Boeken Kristie schrijft

Pre-orderactie Rock & Flirt

Superleuk dat de Rock & Flirt-serie gesigneerd wilt bestellen bij mij. Vul het formulier hieronder aub volledig in, zodat ik je gegevens compleet heb voor het signeren en verzenden.  Uiteraard maak ik er een leuk pakketje van met een paar leuke goodies. Heb je nog vragen of wil je Muurtje om mijn Hart ook gelijk […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Boekpresentatie Muurtje om mijn Hart

Op zaterdag 4 mei vieren mijn uitgever April Books en ik de publicatie van Muurtje om mijn Hart met een feestelijke boekpresentatie in de Bibliotheek in Eindhoven.  Om 15.30 uur vieren we de verschijning van deze feelgoodroman met koffie en taartjes, een speech én natuurlijk is alle gelegenheid om het boek te kopen en te […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft Mijn boeken

Muurtje om mijn Hart

Voor mijn nieuwste boek heb ik de overstap gemaakt naar April Books. Muurtje om mijn hart is verschenen op 2 mei 2024. Als paperback (mét sprayed edges), e-book en audioboek.  Korte inhoud: Elin houdt van rust. Niet voor niets is ze twee jaar geleden verhuisd naar een vrijstaande woning aan de rand van het bos, […]

Lees meer