Liesbeth Ehrismann exposeert bij Perron 15

HELMOND – Liesbeth Ehrismann uit Helmond exposeert bij Perron 15 in Aarle-Rixtel. De kleurrijke, abstracte werken die ze met paletmessen maakt van acryl op doek zijn er van 20 september tot en met 22 oktober te zien.

Schilderen is al jaren een hobby van Liesbeth. Naast haar werk als sport- en speldocent op het mbo, gaf het haar rust. “In de sportzaal had ik altijd geluid om me heen. Tijdens het schilderen genoot ik van de rust. Zo kon ik mijn hoofd leegmaken.”

Werken op gevoel
Ze begon met aquarelleren en stapte bij een volgende cursus over op het werken met acryl op doek. “In die cursus begonnen we met het naschilderen van plaatjes, of het schilderen van een stilleven. Met de hele groep maakten we dan hetzelfde werk.” In coronatijd kwam de cursus stil te liggen en besloot Liesbeth vrijer te gaan werken. “In de tijd daarvoor had ik een kennis geholpen bij haar schilderijen, met paletmessen en het mengen van kleuren. Ik dacht: dat kan ik zelf ook. Nu werk ik meer vanuit gevoel. Ik ga op in de messen, de kleuren en de verf.”

De coronatijd was zwaar voor de Helmondse. Als alleenstaande voelde ze zich geïsoleerd. “Het is niet aan mijn werken te zien, maar soms liepen de tranen over mijn wangen.” Het schilderen ging in die tijd ook niet zo goed. “Als ik me niet goed voel, dan lukt het niet. Ik begon een werk met veel zwart en paars, maar daar werd ik zelf depressief van. Daarom ben ik er later overheen gegaan, om er toch meer kleur in te brengen.” Liesbeth laat een werk zien dat nog wat vleugjes zwart en paars laat zien, maar verder een heel palet aan andere, vrolijkere kleuren. “Ik zet laag over laag, over laag, totdat ik tevreden ben. Je kunt het reliëf terugzien in de schilderijen. Sommige werken hebben meer lagen dan de anderen.” Uiteindelijk besloot Liesbeth haar schildersezel buiten te plaatsen, dat bleek te helpen. “De wind in mijn haren en de geur van buiten werkt inspirerend voor me.”

Eerste expositie
Nooit eerder had Liesbeth een eigen expositie die openbaar toegankelijk was. Twee keer eerder exposeerde ze, samen met andere kunstenaars, met een paar van haar werken op het ROC waar ze als docent werkte. Met een van haar schilderclubs exposeerde ze ooit één werk in de Bibliotheek in Helmond. Het is te zien dat het haar trots maakt, dat ze nu een hele galerij mag vullen met haar werken. “Ik kwam graag bij Perron 15 voor een kop koffie of een lunch, maar helaas is het horecagedeelte niet meer geopend. Daarboven is de galerijruimte. Toen ik daar een keer zat, dacht ik: mijn werken zouden hier ook niet misstaan.” Ze handelde niet naar die gedachte, maar tijdens een bezoek met vrienden, vonden ook zij dat haar werken wel een plekje in de galerij verdienden. “Zij trokken meteen iemand van de bediening aan de jas, om te vragen hoe ik daar zou kunnen exposeren en zo is het balletje gaan rollen.”

Samen met de coördinator van de galerij heb ik een selectie gemaakt van mijn werken. Die zijn er de komende maand te zien. Liesbeth is zelf niet altijd aanwezig tijdens openingstijden, maar laat visitekaartjes met haar telefoonnummer achter, zodat mensen haar kunnen bereiken voor vragen of meer informatie. Perron 15, aan de Havenweg 15 in Aarle-Rixtel, is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Hoewel de expositie op de eerste verdieping is, is de ruimte ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Dit artikel schreef ik in opdracht van Weekkrant De Loop en werd daar gepubliceerd op 15 september 2021.

Vergelijkbare artikelen

Boeken Kristie schrijft

In de media

Als journalist ben ik het wel gewend om mijn naam in de krant te zien staan. Maar nooit in de kop (koeienletters!) en al zeker niet met een foto van mij erbij en een artikel dat helemaal over mij(n boek) gaat. Dit keer waren de rollen omgedraaid. De vragen werden aan mij gesteld en ik […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Doen waar jij gelukkig van wordt is nooit verspilde tijd

Op een dag begin je te schrijven aan een manuscript. Je hebt een idee voor een verhaal. In je hoofd krijgt het vorm en zelf word je er enthousiast van, maar tegelijkertijd voel je onzekerheid: gaat iemand mijn werk ooit lezen? Ben ik mijn kostbare tijd niet aan het verspillen?  Het schrijven van een boek […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Gratis kort verhaal: Een zomer Offline

De Rock & Flirt serie is ontstaan uit een kort verhaal over Fleurs beste vriendin Sofie. Zij wordt door Fleur uitgedaagd om een maand lang geen social media te gebruiken. En daar ziet ze behoorlijk tegenop. Maar als ze op de eerste dag in de trein al meteen met een leuke man in gesprek raakt, […]

Lees meer