Wat als de wind komt

Olivier is een piekeraar. Hij maakt zich zorgen om alles en het meest nog wel om de wind. Hij ontmoet Madelief. Zij is nergens bang voor. Al snel worden ze beste vrienden. Olivier denkt dat hij op Madelief moet passen, omdat zij -zonder angst- niet voorzichtig genoeg is. Maar Madelief laat Olivier zien dat hij heus niet overal bang voor hoeft te zijn. Want: wat is nu het ergste dat er kan gebeuren?

4/5

Op een dag waait het heel hard. Olivier wil niet naar buiten, maar Madelief is al naar buiten gerend voordat Olivier haar tegen kan houden. Hij moet er wel achteraan, om Madelief te redden. En dan wordt Olivier ineens opgetild door de wind en de lucht in geblazen. Hij maakt de gekste avonturen mee voordat hij weer terugkomt bij Madelief. En het was geweldig. Olivier wil nóg een keer!

‘Wat als de wind komt’ is een mooi geïllustreerd boek dat de fantasie van kinderen prikkelt en helpt om angsten te relativeren. Olivier is aanvankelijk bang voor van alles, maar Madelief laat hem zien dat dat helemaal niet nodig is. Het stuk van het verhaal waar Olivier wordt meegevoerd door de wind en van alles meemaakt, is alleen geïllustreerd. Er staat geen tekst bij. Je kunt dit dus samen met je kind invullen. Dat is leuk om te doen. Na afloop vat Olivier zijn versie van wat hij meegemaakt heeft, nog even kort samen en heeft hij geleerd dat datgeen waar hij zo bang voor was, juist hartstikke leuk bleek.

Het boek kan een mooie gespreksopener zijn om met je kind te praten over angsten en het overwinnen daarvan. De boodschap van het boek was, zonder toelichting, voor een vierjarige misschien nog wat moeilijk te begrijpen. Maar na afloop van het boek ben ik met Jack in gesprek gegaan over iets dat hij in eerste instantie erg spannend vond; het klimmen naar de hoge glijbaan. En toen hij het eenmaal tóch gedaan had, bleek de glijbaan zó leuk, dat hij telkens weer opnieuw wilde. Precies zoals Olivier in het verhaal. Op die manier heb ik hem laten zien dat het goed is om iets toch te proberen, ook al lijkt het eng. Juist omdat het vaak hartstikke leuk blijkt te zijn. Toen Jack dat besefte, aan de hand van het voorbeeld dat ik hem gaf, brak er een glunderende lach door op zijn gezicht.

De illustraties zijn mooi en in de herkenbare stijl van Kate Hindley. Het is duidelijk te zien dat dit boek van dezelfde illustrator komt als een van onze favoriete boeken: ‘Deze ridder zegt nee’. In rustige kleuren en met aandacht voor detail. Een fijn prentenboek om samen te bekijken en te lezen. 

Dank aan uitgeverij Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Pamela Butchart
Illustrator: Kate Hindley
Vertaling: J.H. Gever
Uitgeverij: Gottmer
ISBN: 9789025774028

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer