De huisgenoten

In de Huisgenoten-serie van Emma zomer maken we in vijf delen kennis met huisgenoten Esmee, Eva, Janne, Lydia en Charlot. Al jarenlang delen ze een studentenhuis in Utrecht en ze kennen elkaar soms beter dan zichzelf. Deze vijf dames hebben elk hun eigen karakter en leiden ook echt hun eigen leven, maar ze hebben altijd een fijne, vertrouwde plek om thuis te komen en lief en leed met elkaar te delen.

3/5

Esmee is een succesvol psychologe met een specialisatie in het begeleiden van singles met het accepteren en waarderen van zichzelf. Als ze een prachtige vrouw tegenkomt in de supermarkt, brengt die al snel haar hoofd op hol, maar toegeven aan deze liefde zou afbreuk doen aan haar professionele geloofwaardigheid, toch? Eva is de enige van de vijf die nog studeert. Ze heeft al diverse studies afgerond, maar kan er geen genoeg van krijgen. En eigenlijk weet ze ook niet zo goed wat ze wil in haar leven, naast studeren. Ze deelt nog steeds regelmatig het bed met haar ex, maar beseft dat het tijd is om zich op andere mannen te gaan richten, als ze merkt dat ze steeds minder kan genieten van hun samenzijn.

Janne werkt als verpleegkundige en door haar onregelmatige diensten houdt ze weinig tijd over voor andere dingen dan werken en slapen. Alleen voor kickboksen, haar favoriete sport, maakt ze graag tijd vrij. Lydia is een echte carrièretijger die een mooie promotie in de wacht heeft gesleept. Op het gebied van mannen is er al enige tijd geen actie meer geweest, totdat ze zich laat overhalen tot een date met Boris, het nichtje van een collega. En dan is er nog Charlot. Ze is haar moeder verloren en in die tijd liep ook de relatie met haar zelfingenomen ex stuk. Die is nog altijd geliefd onderwerp van grapjes onder de huisgenoten. Omdat haar ex tevens haar collega was is ze destijds ook gestopt met haar baan. Ze heeft haar hart gevolgd en is gaan werken in een tuincentrum.

In De Huisgenoten serie volg je de vijf personages. En het unieke is dat elk personage is geschreven vanuit een andere auteur. Emma Zomer is een pseudoniem voor vijf schrijfsters: Anne West, Renée Olsthoorn, Saskia M.N. Oudshoorn, Chantal Claassen en Evelien de Raaff. Elke keer is er een hoofdstuk vanuit een andere huisgenoot geschreven. Soms wordt éénzelfde gebeurtenis vanuit meerdere perspectieven beschreven, een andere keer wordt er weer een tijdsprongetje gemaakt. De schrijfstijl van de dames is goed op elkaar afgestemd en hoewel ieder personage een duidelijke eigen tone of voice heeft, is het zeker niet op een storende manier te merken dat vijf verschillende auteurs zich met dit boek ‘bemoeid’ hebben.

De meiden ontwikkelen zichzelf allemaal, komen hun angsten tegen, worden verliefd en hebben zo elk hun eigen struggles. Gelukkig is er altijd iemand in huis beschikbaar voor een troostende schouder of een opbeurend gesprek. Maar naarmate de liefde meer en meer naar voren komt, wordt het huis steeds leger. De meiden gaan steeds meer ieder hun eigen weg, totdat in het laatste deel hun wegen letterlijk gaan scheiden en er nieuwe bewoners gezocht moeten worden voor het studentenhuis. Voor mij kwam het verhaal wat traag op gang. In de eerste twee delen gebeurt er niet zo heel veel, waardoor ik niet direct gegrepen werd door het verhaal. Ik moest ook erg wennen aan de grote hoeveelheid personages. Het duurde even om met allemaal vertrouwd te raken en mee te leven. Pas in deel drie, werd ik meer en meer in het verhaal gezogen en wilde ik graag verder blijven lezen. De passages zijn levendig geschreven, er zijn leuke sfeerbeschrijvingen en fijne dialogen. Op sommige stukken is het verhaal wat langdradig, terwijl ik het op andere punten wat haastig vind. Sommige informatie had wat wat verder uitgewerkt mogen worden, om meer informatie te krijgen over situaties in het verleden bijvoorbeeld. 

Mijn favoriete personage was toch wel Lydia, de sterke, zelfstandige vrouw die weet wat ze wil, maar toch iets te veel rekening houdt met wat anderen allemaal denken, vinden en willen. Haar verhaal ontwikkelt zich mooi en de passages vanuit haar vond ik erg mooi, beeldend en interessant geschreven. Het is een leuke serie en een uniek concept wat zeker leuk heeft uitgepakt. Voor mij is deze serie geen ultieme favoriet, maar ik heb er zeker van genoten!

Auteurs: Anne West, Renée Olsthoorn, Saskia M.N. Oudshoorn, Chantal Claassen en Evelien de Raaff
Delen: Eén huis, vijf vrouwen, Eén huis, vijf dates, Eén huis, vijf gedachten, Eén huis, vijf liefdes, Eén huis, vijf verhuizingen.
Uitgeverij: Zomer & Keuning
 

2 thoughts on “De huisgenoten

Comments are closed.

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer