Het geheime kistje van Elle

Bij het opruimen van het huis van haar overleden oma vindt Janna een klein houten kistje met daarin een Davidster, een geboortebewijs en een stalen ring. Het maakt Janna nieuwsgierig naar het verhaal achter deze attributen. Haar vader weet van niks en kan haar dus niet verder helpen. In een avontuurlijke bui besluit Janna naar Parijs af te reizen, de plek waarvan ze altijd heeft gedacht dat haar oma daar geboren is. Maar klopt dat wel?

4.5/5

Met Janna’s relatie gaat het ondertussen niet goed. Haar man Rolf heeft aangegeven dat hij bij haar weg wil. Hij is echter al vaker spontaan vertrokken en altijd weer teruggekomen, dus Janna neemt het niet heel serieus. Maar dit keer lijkt er meer aan de hand. Zeker wanneer hij besluit om uit huis te gaan en hun zoontje mee op vakantie te nemen, zonder Janna. Hoewel het pijnlijk is, geeft het Janna wel de ruimte om verder op onderzoek te gaan. Het geboortebewijs blijkt Russisch, zo heeft ze ontdekt door journalist Nick die ze via haar beste vriendin heeft leren kennen. Avontuurlijker dan ze ooit eerder is geweest, besluit ze met Nick mee te gaan en af te reizen naar Wit-Rusland om de geschiedenis van haar oma te ontrafelen.

Wat is ‘Het geheime kistje van Elle’ een indrukwekkend boek! Het perspectief wordt in het verhaal afgewisseld tussen Janna in het heden en oma Elle (of Ella zoals later blijkt) in het verleden. Vooral de scènes die geschreven zijn vanuit Ella vond ik prachtig en ontroerend om te lezen. Het geeft je een kijkje in een deel van de Tweede Wereldoorlog waar in Nederland altijd slechts weinig aandacht voor is geweest: namelijk de oorlog in Wit-Rusland. Je kunt merken dat Aline van Wijnen goede research heeft gedaan om een geloofwaardig verhaal te schrijven. En na het lezen van het boek ontdekte ik dat het zelfs meer was dan dat; het is namelijk gebaseerd op een persoonlijk verhaal van de in Wit-Rusland geboren auteur.

Ik had even tijd nodig om in het verhaal te komen. Janna komt in het begin van het boek over als een naïef persoon die behoorlijk over zich heen laat lopen. Ik voelde niet direct een klik met haar en ergerde me soms een beetje aan haar keuzes en gedachten. Dat past overigens wel bij de persoon die Aline van Wijnen heeft willen beschrijven, maar zorgde er niet direct voor dat ik heel erg met haar mee kon leven. Dat kwam na verloop van tijd wel. Toen de zoektocht naar oma’s verleden begon en er steeds meer bekend werd, liep ook de spanning op en raakte ik als vanzelf door het boek gegrepen. Vooral de hoofdstukken vanuit Ella zorgden ervoor dat ik me echt mee liet voeren in het verhaal en ontroerd en onder de indruk raakte van alles wat zij heeft moeten doorstaan. Dit alles is gedetailleerd, realistisch en prachtig beschreven.

‘Het geheime kistje van Elle’ is een aangrijpend boek dat je op een eigentijdse manier laat meevoeren met een jonge Joodse vrouw die slachtoffer is in de Tweede Wereldoorlog in Wit-Rusland. Ze besluit echter uit de slachtofferrol te stappen en zich bij het verzet te voegen waardoor ze heldhaftig overkomt. Het feit dat ze in haar volwassen leven met geen woord meer gerept heeft over wat haar is overkomen, maakt dat haar kleindochter een spannende en meeslepende zoektocht kan uitvoeren om te ontdekken wat Elle allemaal heeft meegemaakt voordat ze in Nederland kwam wonen. Een echte aanrader als je van oorlogsverhalen en romantische geschiedenisverhalen houdt.

Auteur: Aline van Wijnen
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789402315837

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer