Hoe zeg je ‘Het spijt me!’

Sorry zeggen. Een belangrijke les die je niet vroeg genoeg kunt leren, toch? Ik leerde ooit op een cursus communiceren met kinderen, dat een kind pas vanaf ongeveer zijn twaalfde levensjaar empathie kent. Dat het dan pas een gemeende sorry kan zeggen, omdat het dan pas écht beseft hoe het voor de ander moet zijn geweest. Dat weerhoudt me er niet van om mijn kinderen toch alvast op jonge leeftijd kennis te laten maken met het woordje sorry. En daar helpt dit boek op een leuke manier bij.

Met mooie prenten zijn er diverse situaties in het boek afgebeeld waarbij iemand iets doet dat voor een ander niet zo leuk is. Dat er gekozen is voor dieren in de hoofdrol, is leuk, want dat maakt het boek al direct een stukje aantrekkelijker voor kinderen. Een olifant die tegen de auto van een muis botst, stokstaartjes die ‘ezeltje prik’ spelen op de rug van een neushoorn en een nijlpaard dat een hond van zijn ladder ‘skateboardt’. Het maakt dat de ongelukjes of vergissingen er allemaal net wat ‘gezelliger’ uitzien.

Het boek begint leuk. Het legt uit dat je iets stom kunt doen, maar dat je dan wel netjes sorry hoort te zeggen. Zelfs als je iemand niet zo aardig vindt, of als de ander heel erg boos is. Vanaf het punt dat het verhaal ingaat op smoesjes en (on)gemeende excuses merkte ik dat ik Jack een beetje kwijtraakte. Er worden drie situaties geschetst van iemand die ‘het spijt me’ zegt maar er niks van meent en daarbij zag ik bijna het vraagteken op Jack zijn gezicht verschijnen. Hij vond het trouwens ook maar raar dat ze zeiden ‘het spijt me’. “Je moet dan toch gewoon ‘sorry’ zeggen mama?”

De krokodil die in bad ligt en een nieuw dak krijgt, bezorgde absoluut een lach op zijn gezicht. En toen we weer bij de stokstaartjes beland waren die hun excuses aangeboden hadden aan de neushoorn en hun prik-spelletje verder speelden op de boom, vond Jack het vooral zielig voor de boom. Maar de beer met een gat in zijn onderbroek (omdat een ander beertje er een vlag voor het ridderkasteel uitgeknipt had) maakte het boek helemaal grappig!

Dank aan C. De Vries – Brouwers Uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Auteur: David LaRochelle
Illustrator: Mike Wohnoutka
Vertaald door: Ineke Ris
Uitgeverij: C. de Vries-Brouwers Antwerpen/Rotterdam
ISBN: 9789053418208
Prijs: € 17,50

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer