Mark van Kemenade neemt afscheid van OBS ’t Hout

HELMOND – Directeur Mark van Kemenade van Openbare Basisschool ’t Hout gaat met pensioen. De school die hem zo lief was en waarbij het voor 85 procent van de tijd voelde alsof hij een hobby uitvoerde, gaat verder met een nieuwe directeur. Op vrijdag 22 oktober viert hij zijn afscheid.

Bijna 20 jaar stond Mark aan het roer van OBS ’t Hout. Hij maakte kennis met de school bij de officiële opening van het nieuwe gebouw, nadat het oude verwoest was door een brand. “Ik werkte toen nog als adjunct-directeur op een basisschool in Eindhoven. Daar had ik het heel erg naar mijn zin, het team voelde als een familie.” De opening in Mierlo-Hout bezocht hij dan ook vanuit interesse met het idee dat je altijd kunt leren van elkaar. “Maar bij binnenkomst was ik meteen verkocht, door de passie waarmee de leerkrachten over hun werk spraken. En ook de passie waarmee zij mét en óver kinderen spraken. Natuurlijk speelde dat mooie nieuwe gebouw ook wel een beetje mee.” Toen er enkele weken later een vacature kwam voor schooldirecteur twijfelde hij dan ook geen moment. Op 1 april 2002 startte hij zijn nieuwe baan.

Samen
Hoewel Mark zelf katholiek is opgevoed en ook katholiek onderwijs heeft genoten, gunt hij ieder kind openbaar onderwijs. “Niet apart, maar samen”, zo citeert hij het motto van de school. Wat hij daar zo belangrijk aan vindt: “Kinderen die van kleins af aan met elkaar mogen opgroeien. Je kunt kinderen vanaf de buitenkant wel lessen geven over verschillen tussen culturen en tussen mensen, maar op een openbare school, waar kinderen met alle geloofsachtergronden bij elkaar zitten, ervaren zij die verschillen. Zo leren ze al vanaf jonge leeftijd rekening te houden met elkaar. Door het te ervaren is het voor kinderen veel beter te begrijpen, dan wanneer het aan ze verteld wordt. Mensen met verschillende achtergronden gaan toch ook naar dezelfde sportclubs en supermarkten?”

OBS ’t Hout is de enige openbare school in de wijk. Bij de oprichting in 1974 was het nog een vreemde eend in de bijt, naast drie katholieke basisscholen. “Men dacht dat bij ons alles mocht en alles kon en vroeg zich af of er op een openbare school wel goed lesgegeven werd. Van lieverlee zijn die rollen omgedraaid. Onze school haalde goede resultaten en steeds meer mensen kiezen nu voor de openbare basisschool. Die groei is zeker in de laatste tien jaar groot geweest. We hebben nu ruim 580 leerlingen, verspreid over twee gebouwen en ik ben er kei trots op dat we dat bereikt hebben.” Daarmee is de school al verschillende keren behoorlijk uit haar voegen gegroeid. “Sinds 2002 hebben we al twee keer verbouwd en twee jaar geleden hebben we de school naast ons over mogen nemen. Toen is de oppervlakte meer dan verdubbeld. Ondanks het grote leerlingaantal zijn het nu eigenlijk toch twee kleinschalige scholen. Door samenwerking met verenigingen als VC Polaris voor de gymzaal, de voetbalvelden van RKSV Mierlo-Hout en de Geseldonk waar vele activiteiten georganiseerd worden, is het een soort campus geworden. We hebben heel veel geluk gehad met deze locatie.”

Dankbaar
Het woord dat Mark heel vaak laat vallen is dankbaar. Zo is hij dankbaar voor het feit dat hij directeur mocht zijn van deze school, dankbaar voor de vele vrijwilligers en ouders die zowel club- als schoolactiviteiten mede tot een succes maken en dankbaar voor zijn team van leerkrachten. “De leerkrachten zijn echt de kracht van deze school”, vindt hij. “De combinatie ouders, kinderen en leerkrachten is bij ons altijd vanuit gelijkwaardigheid geweest. We maken gebruik van elkaars expertise. Ik heb bijna alle leerkrachten zelf aangenomen vanwege hun verbindede kracht en hun enthousiasme. Dat is heel belangrijk als je met kinderen werkt. Dat maakt het afscheid nemen extra moeilijk.”

OBS ’t Hout groeide onder leiding van Mark uit tot een kindcentrum met peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang intern. “Daarvoor werken we fantastisch samen met Villa Vrolijk. Eigenlijk is het nieuwe gebouw nu al te klein en er liggen grootste plannen om dat allemaal nog verder uit te breiden, maar door omstandigheden is het nog niet gelukt om dat al te realiseren. Ik was graag nog gebleven tot het nieuwe kindcentrum helemaal af was, maar de leeftijd maakt dat het tijd was om te stoppen.” Dat voelt voor de voormalig directeur vrij abrupt. “Vooral de gesprekken met de kinderen en hun ouders vormen de mooiste herinneringen. Dat mis ik nu al. Het allermooist is het als je een kind blij naar school ziet komen en blij weer naar huis ziet gaan. Natuurlijk moet een kind zich ook goed kunnen ontwikkelen op school, maar een veilig en prettig gevoel zijn wel de basis.”

Nu hij de tijd helemaal aan zichzelf heeft wil Mark vooral gaan genieten van zijn kleindochter die onlangs geboren is. Ook is hij vastberaden om veel te gaan sporten. “En ik heb nog een hele lijst met achterstallige klusjes die weggewerkt moet worden”, lacht hij. “Bovendien ga ik nog kiezen welk vrijwilligerswerk ik ga doen, want ik wil heel graag iets terugdoen voor de wijk. Binnen de school heb ik alle vrijwilligersinzet altijd heel erg gewaardeerd en nu wil ik ook graag mijn bijdrage gaan leveren.”

Receptie
Eigenlijk heeft Mark aan het eind van vorig schooljaar al afscheid genomen van zijn werk, maar door corona heeft dit afscheid niet de aandacht gekregen die het verdiende. Daarom is er op vrijdag 22 oktober nog een afscheidsreceptie. Iedereen in de wijk is van harte welkom vanaf 15.00 uur bij De Geseldonk.

Dit artikel verscheen op donderdag 21 oktober in Ons Mierlo-Hout Magazine.  

Artikelen die ook interessant zijn voor jou:

Boeken Kristie schrijft

Boekpresentatie Muurtje om mijn Hart

Op zaterdag 4 mei vieren mijn uitgever April Books en ik de publicatie van Muurtje om mijn Hart met een feestelijke boekpresentatie in de Bibliotheek in Eindhoven.  Om 15.30 uur vieren we de verschijning van deze feelgoodroman met koffie en taartjes, een speech én natuurlijk is alle gelegenheid om het boek te kopen en te […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft Mijn boeken

Muurtje om mijn Hart

Voor mijn nieuwste boek heb ik de overstap gemaakt naar April Books. Muurtje om mijn hart is verschenen op 2 mei 2024. Als paperback (mét sprayed edges), e-book en audioboek.  Korte inhoud: Elin houdt van rust. Niet voor niets is ze twee jaar geleden verhuisd naar een vrijstaande woning aan de rand van het bos, […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Nieuwe plannen: April Books

Bij het (bijna) afronden van een serie, is het ook tijd om uit te kijken naar de toekomst. En dat doe ik met een hele grote lach op mijn gezicht, want ik heb een nieuw boekcontract getekend bij April Books! Jullie zijn na de Rock & Flirt-serie dus nog niet van me af, want in het voorjaar […]

Lees meer