Helmondse Eline deelt liefde voor lezen met meer dan 2.000 volgers

HELMOND – Eline Wilde-Noijen uit Helmond leest graag. Haar passie voor boeken was vier jaar geleden de aanleiding om een bookstagram te beginnen; een instagrampagina volledig in het teken van boeken. Inmiddels heeft ze meer dan 2.000 volgers en zijn er leesliefhebbers door heel Nederland die haar boekentips met plezier bekijken.

Lezen deed Eline als kind al graag. In haar middelbare schooltijd verdwenen boeken even naar de achtergrond, omdat de interesse elders kwam te liggen, maar de liefde voor boeken werd weer hervonden met de pockets van Jill Mansell en later de thrillers van Nicci French. “Op mijn persoonlijke instagrampagina volgde ik al langere tijd uitgeverijen voor boekentips. In de boekhandel word je omringd door honderden boeken en is het lastig om te bepalen welke je moet kiezen. Door uitgeverijen en boekenpagina’s te volgen, wordt je fijn geïnspireerd. In die tijd kwamen er steeds meer mensen met een boekenaccount en ik besloot ook maar gewoon te beginnen”, vertelt ze.

Passie voor boeken
De belangrijkste reden voor het starten van zo’n speciaal account, was om haar liefde voor het lezen te delen. “De mensen in mijn omgeving lezen ook wel eens een boek, maar niemand heeft die passie voor boeken zoals ik die heb. Via instagram heb ik al veel mensen leren kennen die dat wel hebben. Daar haal ik mijn energie uit. Als ik iemand spreek die hetzelfde boek heeft gelezen als ik, dan snapt ze precies waar ik het over heb. Dat is voor mij de hoofdreden om dit te doen.”

Als bookstagrammer krijg je ook boeken toegestuurd van uitgeverijen in ruil voor een recensie. Een mooie bijkomstigheid voor een leesfanaat zoals Eline. Stuk voor stuk krijgen ze – gesorteerd op kleur – een mooi plekje in de grote boekenkast in Elines woonkamer. Haar trots. “Een boek ontvangen, is elke keer weer een feestje. Maar ik koop zelf ook nog steeds veel boeken, omdat ik het ook wel eens fijn vind om een boek te lezen zonder daar een recensie over te hoeven schrijven.”

Het klinkt misschien simpel; je leest een boek, schrijft op wat je ervan vindt en deelt dat op internet. Toch heeft het onderhouden van zo’n bookstagram wel wat meer voeten in de aarde. “Als ik nu terugkijk naar de foto’s die ik in het begin maakte, vind ik dat wel grappig. Toen deed ik maar wat. Tegenwoordig zorg ik voor meer eenheid op mijn pagina, met een vaste plek voor boekenfoto’s. In ons oude huis was dat de tegelvloer en inmiddels werk ik op een herkenbaar tafelzeil.” Saillant detail dat Eline me toevertrouwt, is dat ze tijdens de verhuizing één tegel van de oude vloer meenam naar het nieuwe huis, om dezelfde foto’s te kunnen blijven maken.

Geen tv
“Er gaat best veel tijd inzitten”, vertelt Eline. “Als ik foto’s ga maken, ben ik al gauw een uurtje bezig. Dan zoek ik uit welke boeken er op de foto moeten, welke accessoires ik erbij kan leggen, zoals een kopje koffie of wat fruit. Daarnaast ben ik ook dagelijks wat tijd kwijt met liken, reageren en de posts erop zetten en contacten onderhouden met uitgeverijen en andere lezers.” Dan hebben we het lezen nog niet eens benoemd, want voordat je een recensie kunt schrijven, moet het hele boek natuurlijk gelezen zijn. Waar haalt ze de tijd vandaan om zoveel boeken te lezen? “Ik kijk eigenlijk nooit tv”, verklaart ze. “Series volg ik niet. ’s Avonds als de kinderen in bed liggen, ga ik lezen.”

De genres die ze dan het liefst leest zijn Feelgood en Young Adult. Thrillers niet zo veel meer, alleen voor Nicci French maakt ze nog altijd graag een uitzondering. Ook kinderboeken behoren tot haar favoriete genre; niet alleen om voor te lezen aan haar zoontjes van 5 en 1. “Nog altijd vind ik de magie en fantasie in kinderboeken prachtig. Zeker nu ik zelf kinderen heb en de wereld soms weer even door kinderogen kan bekijken. Die zijn niet zo negatief. Alles kan en dat vind ik heel leuk. En er staan ook altijd wel leuke grappen in die alleen volwassenen snappen.” Harry Potter en De Kerstmisaurus behoren tot Elines favorieten.

Leuke contacten
“Het liefst schrijf ik enthousiaste woorden, maar dat kan nu eenmaal niet altijd. Gelukkig zijn de twee sterren boeken schaars, omdat ik tegenwoordig mijn keuze best goed kan maken.” Wat een boek écht goed maakt voor Eline, is als ze de emoties kan voelen. Boeken die dit jaar een heel goede indruk hebben achtergelaten zijn onder meer de Young-Adult boeken van Jacodine van de Velde en het feelgoodboek De Perfecte Bruiloft van Katy Birchall.

Haar bookstagram heeft Eline al veel leuke contacten gebracht met andere lezers en een ontmoeting met haar favoriete auteursduo Nicci French. “Dat was een droom die uitkwam.” Eline is van plan om nog lange tijd door te gaan met deze passie. “Het brengt me nog steeds heel veel plezier. Al hoop ik wel dat ik in de toekomst wat meer evenementen en boekpresentaties kan bijwonen.” Benieuwd naar de boekentips van Eline, je volgt haar op instagram via @elinewildelezen.

Dit artikel verscheen op vrijdag 3 december in weekkrant De Loop. 

Vergelijkbare artikelen

Boeken Kristie schrijft

In de media

Als journalist ben ik het wel gewend om mijn naam in de krant te zien staan. Maar nooit in de kop (koeienletters!) en al zeker niet met een foto van mij erbij en een artikel dat helemaal over mij(n boek) gaat. Dit keer waren de rollen omgedraaid. De vragen werden aan mij gesteld en ik […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Doen waar jij gelukkig van wordt is nooit verspilde tijd

Op een dag begin je te schrijven aan een manuscript. Je hebt een idee voor een verhaal. In je hoofd krijgt het vorm en zelf word je er enthousiast van, maar tegelijkertijd voel je onzekerheid: gaat iemand mijn werk ooit lezen? Ben ik mijn kostbare tijd niet aan het verspillen?  Het schrijven van een boek […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Gratis kort verhaal: Een zomer Offline

De Rock & Flirt serie is ontstaan uit een kort verhaal over Fleurs beste vriendin Sofie. Zij wordt door Fleur uitgedaagd om een maand lang geen social media te gebruiken. En daar ziet ze behoorlijk tegenop. Maar als ze op de eerste dag in de trein al meteen met een leuke man in gesprek raakt, […]

Lees meer