De Matchmaker

Ik dacht dat ik alle boeken van Marijke Vos al gelezen had, maar dat bleek niet helemaal waar te zijn. De Matchmaker had ik namelijk nog niet gehad. En toen ik ontdekte dat het een écht kerstverhaal is, wilde ik dat natuurlijk in deze periode gaan lezen. En wat was het (weer) prachtig!

4.5/5

De Matchmaker is een moderne en vrije hervertelling van A Christmas Carol van Charles Dickens. Inderdaad, dat wereldberoemde (en fantastische) Kerstverhaal over Ebenezer Scrooge. De verwijzing naar het origineel, in de naam van de hoofdpersoon, Carol, vond ik dan ook al heel leuk gevonden.

 

Eerlijk is eerlijk. In het begin was ik wel even bang waar het heen moest gaan. Want hoofdpersoon Carol was een vreselijk mens. Dat iemand een hekel heeft aan Kerstmis is al bijna onbegrijpelijk, maar de manier waarop zij omging met haar personeel (en eigenlijk elke andere medemens) was wel zó bitchy dat ze écht geen sympathieke hoofdpersoon was. Ook niet een klein beetje. Zo erg zelfs dat ik haar eigenlijk niet eens feelgoodverhaal met een happy end toewenste. Dus hoe moest dat nog goedkomen, in een novelle notabene?

 

Maar het feit dat ze zelf ontdekt hoe verkeerd ze bezig is, met behulp van de vreemde klant Nick Claus, maakt haar ineens een stuk sympathieker. Want de afspraak die zij, middenin de nacht, heeft met de vreemde man met grijze haren en dito baard, neemt haar mee naar het verleden, heden en toekomst. En die is nogal verhelderend. Niet alleen voor Carol, maar ook voor de lezer. Je leert waarom Carol zo’n hekel heeft aan Kerstmis en waarom ze doet zoals ze doet. En dat zorgt direct voor meer begrip. En eyeopener die Carol zelf heeft, is zelfs enorm ontroerend. Heel goed beschreven, je leeft helemaal met haar mee. Zodanig dat je haar dat happy end direct gunt. En gelukkig is het niet alleen een happy end voor Carol, maar ook voor haar personeel en de mensen in haar omgeving. Dat zorgt dan weer voor het ultieme Kerstgevoel.

 

Heel knap en creatief uitgewerkt dus weer, door Marijke Vos. Zeker omdat ze ook nog recht moest doen, aan zo’n grote klassieker. En dat is helemaal gelukt. Een verhaal dat zorgt voor zo’n sterke gevoelens tijdens het lezen, is wat mij betreft een absolute aanrader. Dus heb je deze nog niet gelezen? Duik er snel nog in, nu de kerstboom nog in je woonkamer staat of zet hem anders zeker op je wishlist voor de volgende Kerst!

 

Auteur: Marijke Vos
Uitgeverij: Harper Collins
ISBN: 9789402761818
Aantal pagina’s: 107
Prijs: € 3,99

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer