De Matchmaker

Ik dacht dat ik alle boeken van Marijke Vos al gelezen had, maar dat bleek niet helemaal waar te zijn. De Matchmaker had ik namelijk nog niet gehad. En toen ik ontdekte dat het een écht kerstverhaal is, wilde ik dat natuurlijk in deze periode gaan lezen. En wat was het (weer) prachtig!

4.5/5

De Matchmaker is een moderne en vrije hervertelling van A Christmas Carol van Charles Dickens. Inderdaad, dat wereldberoemde (en fantastische) Kerstverhaal over Ebenezer Scrooge. De verwijzing naar het origineel, in de naam van de hoofdpersoon, Carol, vond ik dan ook al heel leuk gevonden.

 

Eerlijk is eerlijk. In het begin was ik wel even bang waar het heen moest gaan. Want hoofdpersoon Carol was een vreselijk mens. Dat iemand een hekel heeft aan Kerstmis is al bijna onbegrijpelijk, maar de manier waarop zij omging met haar personeel (en eigenlijk elke andere medemens) was wel zó bitchy dat ze écht geen sympathieke hoofdpersoon was. Ook niet een klein beetje. Zo erg zelfs dat ik haar eigenlijk niet eens feelgoodverhaal met een happy end toewenste. Dus hoe moest dat nog goedkomen, in een novelle notabene?

 

Maar het feit dat ze zelf ontdekt hoe verkeerd ze bezig is, met behulp van de vreemde klant Nick Claus, maakt haar ineens een stuk sympathieker. Want de afspraak die zij, middenin de nacht, heeft met de vreemde man met grijze haren en dito baard, neemt haar mee naar het verleden, heden en toekomst. En die is nogal verhelderend. Niet alleen voor Carol, maar ook voor de lezer. Je leert waarom Carol zo’n hekel heeft aan Kerstmis en waarom ze doet zoals ze doet. En dat zorgt direct voor meer begrip. En eyeopener die Carol zelf heeft, is zelfs enorm ontroerend. Heel goed beschreven, je leeft helemaal met haar mee. Zodanig dat je haar dat happy end direct gunt. En gelukkig is het niet alleen een happy end voor Carol, maar ook voor haar personeel en de mensen in haar omgeving. Dat zorgt dan weer voor het ultieme Kerstgevoel.

 

Heel knap en creatief uitgewerkt dus weer, door Marijke Vos. Zeker omdat ze ook nog recht moest doen, aan zo’n grote klassieker. En dat is helemaal gelukt. Een verhaal dat zorgt voor zo’n sterke gevoelens tijdens het lezen, is wat mij betreft een absolute aanrader. Dus heb je deze nog niet gelezen? Duik er snel nog in, nu de kerstboom nog in je woonkamer staat of zet hem anders zeker op je wishlist voor de volgende Kerst!

 

Auteur: Marijke Vos
Uitgeverij: Harper Collins
ISBN: 9789402761818
Aantal pagina’s: 107
Prijs: € 3,99

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Feelgood Kristie leest

De Checklist

Florence maakt onder lichte dwang een checklist met eigenschappen waar haar ideale man aan moet voldoen. Niet veel later stapt iemand die precies aan het lijstje lijkt te voldoen de boekwinkel in waar zij werkt. Zou hij dan echt de ware zijn?

Lees meer
Boekrecensies Feelgood Kristie leest

Een dag in december

Laurie ziet de liefde van haar leven staan bij een bushokje. Eén blik in zijn ogen, vertelt haar genoeg. Maar hoe kan ze leven met het feit dat haar beste vriendin hem onbewust eerder vond dan zij?

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest Thrillers

Zin in Zillertal

Een vertrekthriller over een gescheiden moeder die haar kinderen in Oostenrijk de kans wil geven om hun ski-talent te ontwikkelen, maar daarbij tegengewerkt wordt door haar verleden.

Lees meer