Angélique Kuijs van Op je Plaets trots op Held van Helmond speld

Een plek waar dagbesteding voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking samenkomt met ontmoetingen met wijkbewoners. Dat was de droom die Angélique Kuijs had toen ze, bijna twee jaar geleden, startte met Op je Plaets in Brandevoort. Een droom die verwezenlijkt is en niet onopgemerkt is gebleven. Onlangs werd Angélique uitgeroepen tot Held van Helmond in het kader van de Global Goals.

Op je Plaets is een ontmoetingsplek met horeca en dagbesteding. “Mensen uit de wijk, kunnen hier onze mensen ontmoeten”, vertelt Angélique. “We werken met een mooi team van jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Onze zoon Carel en daarnaast Luca en Quincy. We willen graag dat ze hier kunnen zijn, wie ze zijn. Allemaal zijn ze uniek en hier mogen ze geven wat ze te bieden hebben. Wij vinden dat ze allemaal een gave hebben.” Zo is Carel een echte knuffelkont. “Hij begroet bezoekers het liefst met een knuffel. Hij maakt een praatje met mensen, op zijn eigen manier want hij kan zich niet zo goed in woorden uitdrukken, maar je ziet dat mensen er meteen vrolijk van worden. Dat maakt me supertrots.”

Maar op Luca en Quincy is Angélique al even trots. “Ze zijn enorm gegroeid in het serveren en je ziet ze dan opbloeien. Als ze bijvoorbeeld zelf een cake gebakken hebben, voelen ze zelf aan dat ze die kunnen aanprijzen aan onze klanten.” Angélique is regelmatig te vinden in de naastgelegen supermarkt met Luca. “Hij gaat zelf boodschappen doen, vraagt om hulp als hij iets niet kan vinden en na een paar minuten ga ik erheen om hem te helpen bij het afrekenen. Het personeel daar kent hem inmiddels en dat is hartstikke leuk.”

Open buurthuis
Bij Op je Plaets kun je een kopje koffie drinken met wat lekkers, lunchen, maar ook een vergadertafel huren of andere mensen uit de wijk ontmoeten. De drie teamleden werken er niet alleen in de horeca, maar krijgen ook andere (creatieve) dagbestedingsactiviteiten aangeboden. “We zijn in januari 2020 begonnen en hebben hier toen alles verbouwd. Snel daarna kwam corona en moesten we de horeca sluiten. De dagbesteding hebben we toch opgestart en voor de horeca gingen we over op afhaal. Worstenbroodjes en warme chocolademelk vonden hun weg naar de mensen toch wel, maar toch was het heel jammer dat we pas in juni écht open konden gaan. Vanaf toen zag ik ontstaan wat ik in mijn hoofd had gehad; een open buurthuis.”

De grootste inspiratiebron om dit concept op te starten, samen met haar man Eric Rooijakkers, was hun zoon Carel. “Het was moeilijk om een goede dagbestedingsplek voor hem te vinden, toen hij klaar was met school. Daarom zijn we zelf gaan kijken of we dit konden realiseren in onze eigen wijk. We wonen om de hoek, dus we hebben het dicht bij huis kunnen houden.” De vele ramen in het pand waren een vereiste voor Angélique. “We zitten in een prachtige wijk en dat willen we ook graag laten zien. Daarnaast vinden we het belangrijk dat het een open en toegankelijke plek is.”

Brandevoorter Hartenkoekje
Superlokaal en helemaal in de stijl van Op je Plaets zijn de Brandevoorter Hartenkoekjes. “Dat zijn koekjes in de vorm van een hartje, die we hier zelf bakken. Aan de koekjes hangt een labeltje met een lieve boodschap erop. Iedereen krijgt er een bij de koffie en er zijn ook zakjes van te koop. Dat is onze manier om mensen te bedanken dat ze hier komen.”

Doordat corona als een rode draad door het bestaan van Op je Plaets is gelopen, hebben Angélique en Eric al vele malen creatieve oplossingen moeten bedenken. “Elke keer als er nieuwe maatregelen aangekondigd worden, merken we dat direct aan de klandizie. Het is jammer dat corona zo’n grote invloed heeft. Hoewel de horeca nu al wat minder is, loopt de dagbesteding gewoon door. Dan verzinnen we andere dingen. Zo hebben we in november uit linoleum sinterklaasjes geëtst en stempels gemaakt en ook hebben we kerstkaarten en kerstboompjes geknutseld.

Heldenspeld
“Een mooie opsteker van de gemeente”, zo noemt Angélique de bekroning tot Held van Helmond. Ze glundert van trots als ze erover vertelt. De Global Goals zijn in het leven geroepen door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het zijn zeventien duurzaamheidsdoelen waarvoor mensen gestimuleerd worden om eraan te werken. Op je Plaets valt onder doel nummer acht: eerlijk werk en economische groei. “Eraan bijdragen om een mooiere wereld te creëren, daarvoor is dit in het leven geroepen. De gemeente Helmond heeft daar de Held van Helmond benoeming aan gekoppeld om anderen te inspireren niet alleen te dromen, maar het ook te doen. Met deze heldenspeld kunnen anderen zien wat wij gedaan hebben en worden ze hopelijk ook geïnspireerd om zich in te zetten voor een mooiere wereld.” Hoewel Angélique het een prachtige kroon op haar werk vindt, heeft ze de heldenspeld niet nodig om te zien dat ze aan iets goed werkt. “Zeker in de zomer, als het terras vol zit, ik ons teampje aan het werk kan zetten en de mensen zich fijn voelen, dan zie je dat je hier iets goeds neer hebt gezet.”

Dit artikel verscheen in de december-editie van Ons Brandevoort Magazine. 

Artikelen die ook interessant zijn voor jou:

Boeken Kristie schrijft

In de krant

Ik stond deze week weer in een aantal lokale kranten in de regio. Voornamelijk vanwege de publicatie van Perfect in de Maat natuurlijk, maar ik vertelde ook over nieuwe plannen. Je kunt het artikel hieronder lezen. Rock & Flirt-serie Kristie Raaijmakers compleet Met het verschijnen van Perfect in de Maat, op dinsdag 10 oktober, is […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Nieuwe plannen: April Books

Bij het (bijna) afronden van een serie, is het ook tijd om uit te kijken naar de toekomst. En dat doe ik met een hele grote lach op mijn gezicht, want ik heb een nieuw boekcontract getekend bij April Books! Jullie zijn na de Rock & Flirt-serie dus nog niet van me af, want in het voorjaar […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Even voorstellen: Danique en Johan

Ik stel je graag alvast voor aan de twee belangrijkste personen uit Helemaal van Slag.  Danique Deze dertigjarige brunette is al sinds haar vijftiende samen met haar jeugdliefde Glenn. Als blijkt dat hun toekomstideeën niet bepaald op één lijn zitten en Danique een keuze moet maken voor zichzelf of voor haar relatie krijgt ze het […]

Lees meer