Angélique Kuijs van Op je Plaets trots op Held van Helmond speld

Een plek waar dagbesteding voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking samenkomt met ontmoetingen met wijkbewoners. Dat was de droom die Angélique Kuijs had toen ze, bijna twee jaar geleden, startte met Op je Plaets in Brandevoort. Een droom die verwezenlijkt is en niet onopgemerkt is gebleven. Onlangs werd Angélique uitgeroepen tot Held van Helmond in het kader van de Global Goals.

Op je Plaets is een ontmoetingsplek met horeca en dagbesteding. “Mensen uit de wijk, kunnen hier onze mensen ontmoeten”, vertelt Angélique. “We werken met een mooi team van jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Onze zoon Carel en daarnaast Luca en Quincy. We willen graag dat ze hier kunnen zijn, wie ze zijn. Allemaal zijn ze uniek en hier mogen ze geven wat ze te bieden hebben. Wij vinden dat ze allemaal een gave hebben.” Zo is Carel een echte knuffelkont. “Hij begroet bezoekers het liefst met een knuffel. Hij maakt een praatje met mensen, op zijn eigen manier want hij kan zich niet zo goed in woorden uitdrukken, maar je ziet dat mensen er meteen vrolijk van worden. Dat maakt me supertrots.”

Maar op Luca en Quincy is Angélique al even trots. “Ze zijn enorm gegroeid in het serveren en je ziet ze dan opbloeien. Als ze bijvoorbeeld zelf een cake gebakken hebben, voelen ze zelf aan dat ze die kunnen aanprijzen aan onze klanten.” Angélique is regelmatig te vinden in de naastgelegen supermarkt met Luca. “Hij gaat zelf boodschappen doen, vraagt om hulp als hij iets niet kan vinden en na een paar minuten ga ik erheen om hem te helpen bij het afrekenen. Het personeel daar kent hem inmiddels en dat is hartstikke leuk.”

Open buurthuis
Bij Op je Plaets kun je een kopje koffie drinken met wat lekkers, lunchen, maar ook een vergadertafel huren of andere mensen uit de wijk ontmoeten. De drie teamleden werken er niet alleen in de horeca, maar krijgen ook andere (creatieve) dagbestedingsactiviteiten aangeboden. “We zijn in januari 2020 begonnen en hebben hier toen alles verbouwd. Snel daarna kwam corona en moesten we de horeca sluiten. De dagbesteding hebben we toch opgestart en voor de horeca gingen we over op afhaal. Worstenbroodjes en warme chocolademelk vonden hun weg naar de mensen toch wel, maar toch was het heel jammer dat we pas in juni écht open konden gaan. Vanaf toen zag ik ontstaan wat ik in mijn hoofd had gehad; een open buurthuis.”

De grootste inspiratiebron om dit concept op te starten, samen met haar man Eric Rooijakkers, was hun zoon Carel. “Het was moeilijk om een goede dagbestedingsplek voor hem te vinden, toen hij klaar was met school. Daarom zijn we zelf gaan kijken of we dit konden realiseren in onze eigen wijk. We wonen om de hoek, dus we hebben het dicht bij huis kunnen houden.” De vele ramen in het pand waren een vereiste voor Angélique. “We zitten in een prachtige wijk en dat willen we ook graag laten zien. Daarnaast vinden we het belangrijk dat het een open en toegankelijke plek is.”

Brandevoorter Hartenkoekje
Superlokaal en helemaal in de stijl van Op je Plaets zijn de Brandevoorter Hartenkoekjes. “Dat zijn koekjes in de vorm van een hartje, die we hier zelf bakken. Aan de koekjes hangt een labeltje met een lieve boodschap erop. Iedereen krijgt er een bij de koffie en er zijn ook zakjes van te koop. Dat is onze manier om mensen te bedanken dat ze hier komen.”

Doordat corona als een rode draad door het bestaan van Op je Plaets is gelopen, hebben Angélique en Eric al vele malen creatieve oplossingen moeten bedenken. “Elke keer als er nieuwe maatregelen aangekondigd worden, merken we dat direct aan de klandizie. Het is jammer dat corona zo’n grote invloed heeft. Hoewel de horeca nu al wat minder is, loopt de dagbesteding gewoon door. Dan verzinnen we andere dingen. Zo hebben we in november uit linoleum sinterklaasjes geëtst en stempels gemaakt en ook hebben we kerstkaarten en kerstboompjes geknutseld.

Heldenspeld
“Een mooie opsteker van de gemeente”, zo noemt Angélique de bekroning tot Held van Helmond. Ze glundert van trots als ze erover vertelt. De Global Goals zijn in het leven geroepen door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het zijn zeventien duurzaamheidsdoelen waarvoor mensen gestimuleerd worden om eraan te werken. Op je Plaets valt onder doel nummer acht: eerlijk werk en economische groei. “Eraan bijdragen om een mooiere wereld te creëren, daarvoor is dit in het leven geroepen. De gemeente Helmond heeft daar de Held van Helmond benoeming aan gekoppeld om anderen te inspireren niet alleen te dromen, maar het ook te doen. Met deze heldenspeld kunnen anderen zien wat wij gedaan hebben en worden ze hopelijk ook geïnspireerd om zich in te zetten voor een mooiere wereld.” Hoewel Angélique het een prachtige kroon op haar werk vindt, heeft ze de heldenspeld niet nodig om te zien dat ze aan iets goed werkt. “Zeker in de zomer, als het terras vol zit, ik ons teampje aan het werk kan zetten en de mensen zich fijn voelen, dan zie je dat je hier iets goeds neer hebt gezet.”

Dit artikel verscheen in de december-editie van Ons Brandevoort Magazine. 

Vergelijkbare artikelen

Boeken Kristie schrijft

In de media

Als journalist ben ik het wel gewend om mijn naam in de krant te zien staan. Maar nooit in de kop (koeienletters!) en al zeker niet met een foto van mij erbij en een artikel dat helemaal over mij(n boek) gaat. Dit keer waren de rollen omgedraaid. De vragen werden aan mij gesteld en ik […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Doen waar jij gelukkig van wordt is nooit verspilde tijd

Op een dag begin je te schrijven aan een manuscript. Je hebt een idee voor een verhaal. In je hoofd krijgt het vorm en zelf word je er enthousiast van, maar tegelijkertijd voel je onzekerheid: gaat iemand mijn werk ooit lezen? Ben ik mijn kostbare tijd niet aan het verspillen?  Het schrijven van een boek […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Gratis kort verhaal: Een zomer Offline

De Rock & Flirt serie is ontstaan uit een kort verhaal over Fleurs beste vriendin Sofie. Zij wordt door Fleur uitgedaagd om een maand lang geen social media te gebruiken. En daar ziet ze behoorlijk tegenop. Maar als ze op de eerste dag in de trein al meteen met een leuke man in gesprek raakt, […]

Lees meer