Een dag in december

Laurie woont samen met haar beste vriendin Sarah in een appartement in Londen. Op een dag, net voor de kerst, maakt ze vanuit de bus oogcontact met een jongen die bij de bushalte staat. Direct slaat de vonk over. Laurie wéét dat het wederzijds is, maar het lukt de jongen niet op tijd om nog in de bus te stappen. De bus rijdt verder en ze verliezen elkaar uit het oog. Laurie vreest dat ze de liefde van haar leven nooit meer terug zal vinden. Een jaar lang kijkt ze overal, in de hoop op een glimp van die prachtige ogen van hem. Tevergeefs. Tot Sarah haar op een dag voorstelt aan haar nieuwe vriend; Jack. Laat dat nu precies die jongen van de bushalte zijn.

4/5

Laurie besluit niets te zeggen, want Sarah was behoorlijk serieus over deze nieuwe vriend. Laurie wil de nieuwe relatie van haar huisgenootje niet verpesten. Maar hoe langer ze met elkaar omgaan, des te moeilijker het wordt. Zou Jack haar dan echt niet herkennen? En waarom blijft de sfeer zo vertrouwd maar tegelijkertijd ongemakkelijk tussen hen? Laura gaat verder met haar leven, maar zou het haar lukken om Jack óóit te vergeten?

Een dag in december is een mooi verhaal. Je leert Laurie en Sarah kennen als twee beste vriendinnen die veel met elkaar delen. Een band die onverwoestbaar lijkt, maar als je ongewild een vriendin wordt, die jarenlang heimelijk verliefd is op het vriendje van je beste vriendin, dan is het moeilijk om zo’n band als vanouds te houden. Zelfs wanneer Laurie zelf een relatie krijgt, die behoorlijk serieus wordt, raakt ze nog wel eens afgeleid door Jack. Wat als zij hem eerder gevonden had dan Sarah? Hoe zou het leven dan gelopen zijn?

In dit boek wordt de vriendschap tussen de twee meiden heel mooi omschreven, maar ook de vriendschap die ontstaat tussen Laurie en Jack. Toch blijft de spanning tussen hen, tussen de regels door, steeds voelbaar. Continu vraag je je af hoe lang ze het vol kunnen houden om bevriend te blijven. De tweestrijd waarin Laurie zit, de pijn die ze voelt en de vele twijfels die erbij komen kijken, maken dat je de frustratie als lezer ook kunt voelen. En dan duurt het lang, tot je eindelijk tot het verlossende einde van het boek komt. Bij elke stap die Laurie zet in haar leven vraag je je af: gaat ze dit écht doen? Je voelt vanaf het begin af aan dat Laurie en Jack bij elkaar horen, maar het blijft tot het einde de vraag of het ook daadwerkelijk gaat lukken. Elke keer komen er nieuwe wendingen die hen verder uit elkaar lijken te drijven.

Het is een mooi verhaal, maar ook emotioneel. Laurie krijgt in de tien jaren van haar leven die beschreven worden behoorlijk wat voor haar kiezen. En dat maakt het een heel realistisch verhaal. Alledaagse dingen, maar ook grote tegenslagen met veel bijkomend verdriet maken van Laurie en levensecht persoon. En als je dan bij het prachtige einde belandt, waar alle stukjes eindelijk op hun plek vallen, dan kun je niet anders dan het boek met een tevreden zucht dichtslaan. De prachtige manier waarop het verhaal wordt afgerond, laat je direct alle frustraties vergeten, die je gedurende het verhaal hebt opgebouwd. Het is niet voor niets een feelgood, dus dat het ooit goed moet komen, weet je voordat je aan het verhaal begint. Maar hoe alles bij elkaar komt, dat is echt verrassend mooi.

Auteur: Josie Silver
Uitgeverij: L.S. Amsterdam
ISBN: 9789021029757
Aantal pagina’s: 411
Prijs: € 12,99 (paperback) € 9,99 (e-book)

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer