Research

Een belangrijk onderdeel van het schrijven is research. Waar ik bij mijn eerste boek heel veel vanuit mijn eigen fantasie heb kunnen schrijven, liep ik bij boek twee al snel tegen een paar beperkingen aan. Want hoe beschrijf je het werk van een muziekdocent, als je eigenlijk geen flauw benul hebt van de inhoud van een muziekles op de middelbare school tegenwoordig? En hoe kun je op realistische wijze een scène in een opnamestudio beschrijven als je helemaal niet weet hoe dat in zijn werk gaat? Nou, research dus.

Op internet is er heel veel informatie te vinden, maar hoe fijn is het als je in gesprek kunt gaan met iemand die er alles vanaf weet? Zo zat ik vanmiddag bijna een uur lang te bellen met een enthousiaste muzikant die me alles kon vertellen over muziek maken, muziek opnemen in de studio en touren met een band. Stuk voor stuk onderdelen die van belang zijn voor mijn komende boeken (en daarnaast gewoon rete-interessant voor een nieuwsgierige muziekliefhebber als ik)⁠.

Na de twee enthousiaste muziekdocenten die ik eerder al sprak, had ik vandaag wederom het geluk dat ik iemand had gevonden die vol passie vertelde over zijn werk. Die op al mijn vragen antwoord wist en me daarmee direct weer inspireerde én behoedde voor wat fouten die ik zonder zijn informatie zeker gemaakt zou hebben. ⁠

Mijn achtergrond als journalist komt voor dit onderdeel van mijn werk als auteur mooi van pas, want met interviewen, goed luisteren wat er verteld wordt en snel meeschrijven zodat ik het niet vergeet, heb ik inmiddels genoeg ervaring. Maar vooral word ik oprecht héél blij van dit soort gesprekken. Dat mensen zomaar een uur de tijd willen nemen om je op weg te helpen met je boek. Dat ze vol enthousiasme alles vertellen over hun werk, antwoord geven op mijn nieuwsgierige, soms gekke en voor hen misschien soms voor de hand liggende vragen. Dat is toch gewoon super tof!⁠ 

Vergelijkbare artikelen

Boeken Kristie schrijft

In de media

Als journalist ben ik het wel gewend om mijn naam in de krant te zien staan. Maar nooit in de kop (koeienletters!) en al zeker niet met een foto van mij erbij en een artikel dat helemaal over mij(n boek) gaat. Dit keer waren de rollen omgedraaid. De vragen werden aan mij gesteld en ik […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Doen waar jij gelukkig van wordt is nooit verspilde tijd

Op een dag begin je te schrijven aan een manuscript. Je hebt een idee voor een verhaal. In je hoofd krijgt het vorm en zelf word je er enthousiast van, maar tegelijkertijd voel je onzekerheid: gaat iemand mijn werk ooit lezen? Ben ik mijn kostbare tijd niet aan het verspillen?  Het schrijven van een boek […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Gratis kort verhaal: Een zomer Offline

De Rock & Flirt serie is ontstaan uit een kort verhaal over Fleurs beste vriendin Sofie. Zij wordt door Fleur uitgedaagd om een maand lang geen social media te gebruiken. En daar ziet ze behoorlijk tegenop. Maar als ze op de eerste dag in de trein al meteen met een leuke man in gesprek raakt, […]

Lees meer