Zand erover 1: Toeval

Nadat haar benedenbuurvrouw onverwachts is overleden, wordt Roos uitgenodigd door de notaris. Roos is opgenomen in het testament van mevrouw Roelofs en erft 10.000 euro onder de bijzondere voorwaarden dat ze vijf keer op date moet gaan met haar kleinzoon Jurre. En laat dat nu net de knappe maar onbeschofte man zijn die Roos enkele weken daarvoor nog heeft laten zitten bij een Tinderdate.

4/5

Hoewel Roos om de dates niet staat te springen, kan ze het geld goed gebruiken. Al was het maar om het uitvaartbedrijf dat ze samen met haar vader runt van een opknapbeurt te voorzien. Ze besluit het een kans te geven en als blijkt dat Jurre hetzelfde doet, ontdekken ze dat de vijf dates al tot in de puntjes geregeld zijn. Het begint met een bizarre kano-trip en gaat via een diner, een schilderscursus en een bezoekje aan de Efteling naar een weekendje Rome. Maar of dat een succes is?

Wat heeft Susan Muskee een leuke schrijfstijl met heerlijke humor! Al vanaf het eerste hoofdstuk had ik regelmatig een glimlach om mijn lippen om de grappige uitspraken die Roos en haar vriendinnen doen of de komische vergelijkingen die gemaakt worden. Wat dat betreft werd ik meteen gepakt door het boek.

Ook het verhaalidee vond ik superleuk en origineel. Een schattig oud dametje dat na haar dood nog een koppelpoging wil doen, omdat ze denkt dat haar buurvrouw en haar kleinzoon voor elkaar bestemd zijn. En dat ze dan al vijf dates heeft uitgestippeld, tot in de puntjes, inclusief lieve handgeschreven brieven, maakt het helemaal leuk. Zoals de titel al doet vermoeden zaten er wel een aantal toevalligheden in het boek, maar dat is verder niet storend.

Ik vond het een superleuk boek om te lezen en vloog er doorheen. De korte hoofdstukken en snelle scènewisselingen houden de vaart erin, soms naar mijn idee echter wel iets te veel. De dates met Jurre hadden best iets uitgebreider beschreven mogen worden. Daarnaast vond ik het een vrij ‘druk’ boek, met best veel personages. Er lopen allerlei kleine verhaallijntjes door elkaar heen en hoewel die allemaal vermakelijk en humoristisch waren, en dus zeker leuk om te lezen, had wat mij betreft de nadruk wel iets meer op Roos en Jurre mogen liggen. Maar aangezien dit pas het eerste deel van de serie is, zou het ook zomaar kunnen dat deze kleinere verhaallijnen allemaal nog een staartje krijgen in de rest van de serie.

In elk geval heb ik Toeval met heel veel plezier gelezen en ga ik meteen door in de rest van de Zand Erover serie.

Auteur: Susan Muskee
Uitgeverij: Kobo Originals
ISBN: 9781774533321
Aantal pagina’s: 192
Prijs: € 9,99 (e-book) – ik las het boek via Kobo Plus

Vergelijkbare artikelen

Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Beer kan niet slapen

Beer is hartstikke chagrijning, want het lukt hem niet om te slapen. Maar de kleine diertjes uit het bos, blijven hem toch helpen.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Peppa’s drukke dag

Leren klokkijken wordt nog leuker, als je het kunt verpakken in een mooi voorleesboek met een klok waarvan je zelf de wijzers goed kunt zetten.

Lees meer
Boekrecensies Kristie leest voor Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon

Boer Boris bestaat al tien jaar, maar wij lazen nog niet eerder een boekje van deze beroemde boer. Hoog tijd dus voor een avontuur, en wel met een luchtballon!

Lees meer