Aldi van Lierop schrijft voor Helmondse initiatieven

Aldi van Lierop is geboren en getogen in de Palmhoutstraat in Mierlo-Hout, die in 1965 nog Leliestraat heette en bij Mierlo hoorde. Toch is ze een Helmonder in hart en nieren. Ze heeft Helmond een tijdje verruild voor andere Nederlandse steden, maar kwam terug naar de stad waar ze zich zo mee verbonden voelt. Als zelfstandig tekstschrijver heeft ze al veel ondernemers en instellingen geholpen aan goede teksten, maar haar vakkennis zet ze ook in om Helmondse verenigingen en stichtingen te helpen. De twee meest recente en meest bekende voorbeelden daarvan zijn Waskracht en ’n Ouwe Sok.

“Helmond is een fijne stad. Als je actief bent en veel netwerkt, wat voor mij bij het ondernemerschap hoort, kom je veel enthousiaste mensen tegen en dan is er in Helmond heel veel mogelijk én heel veel te doen.” Het is ook op die manier dat Aldi betrokken raakte bij Waskracht. “Netwerken heeft me heel veel gebracht. Waar mensen tegenwoordig veel online doen, heb ik gemerkt dat netwerkbijeenkomsten voor mij beter werken.” Aldi sloot zich aan bij lokale netwerken als het 0492 Netwerk Ontbijt, Vrouwennetwerk ISIS Helmond en Ondernemers Peelland, waar ze ook een tijdlang een bestuursfunctie had. 

Aanstekelijk enthousiasme
Via die bestuursfunctie kreeg Aldi de uitnodiging voor de aftrap van Waskracht. Een theaterproductie in de Helmondse wijken, om de inwoners van verschillende wijken te verbinden. “Ik ben gaan kijken, met als voornemen: alleen kijken. Dit keer ga ik niet meedoen. Maar zoals het vaak gaat, als een club van enthousiaste mensen in Helmond een idee heeft, en wat lijntjes uitgooit, komt er direct een heleboel in beweging. Dat vind ik echt heel leuk aan Helmond. Dat enthousiasme werkte aanstekelijk, waardoor ik al snel toezegde om te helpen.” Daaruit vloeide het project ’n Ouwe Sok voort, dat  als voorloper op Waskracht is opgezet. “Als een soort van aandachtstrekker”, verduidelijkt Aldi. “Tahné Klein is de aanjager daarvan en tegen haar kan ik echt geen ‘nee’ zeggen, dus al snel had ik ook daar mijn medewerking toegezegd.”

’n Ouwe sok is onder meer een project dat het wereldrecord  langste waslijn met sokken naar Helmond haalt. “Daarvoor hadden we minimaal 100.000 sokken nodig en dat aantal is inmiddels ruimschoots behaald. Gaandeweg werd het steeds meer een apart project en is er ook een goed doel aan gekoppeld. Met ’n Ouwe Sok zamelen we geld in om de 2.500 kinderen die in Helmond onder de armoedegrens wonen een onvergetelijk dag te bezorgen.” Beide projecten hebben veel tegenslag gekend, want steeds moest alles verzet worden vanwege de coronamaatregelen, maar in september is het dan toch eindelijk gelukt om met Waskracht door Helmond te trekken en dat werd een daverend succes. ’n Ouwe Sok krijgt op 2 en 3 april nog z’n uitwerking. “Het is bewonderenswaardig met hoeveel enthousiasme en doorzettingsvermogen deze projecten in Helmond zijn neergezet. Zeker na al die tegenslag is het geweldig dat bijna iedereen aangehaakt is gebleven. Mensen die deelnamen aan Waskracht hebben vriendschappen voor het leven gesloten. Dat maakt het project heel bijzonder.”

Middenin de samenleving
Ook vroeger was Aldi al iemand die middenin de samenleving stond. “Ik ben iemand die snel enthousiast wordt, maar kan iets ook snel weer beu zijn. Zo was ik onder meer lid van de scouting, zat bij broeder Willibrord op de fotoclub, die zijn donkere kamer had onder het podium van de Geseldonk, haalde de gele band bij de lokale judovereniging, deed klassiek ballet bij mevrouw Hazes en volgde een paar jaar blokfluitles. Ook was ik een trouwe deelnemer aan de carnavalsoptocht. Dat deden we met een schoolgroep van de Jorisschool. Toen ik na jaren in het Noorden van het land te hebben gewoond, met mijn kinderen weer in Helmond kwam wonen, verheugde ik me dan ook erg op een echte carnavalsoptocht. De deelname van ‘mijn oude’ Jorisschool, was een sneue vertoning. Daarom heb ik vanaf 2001 als ouder meegeholpen om de carnavalsoptocht van de Jorisschool weer op straat te krijgen. Maar mijn enthousiasme was groter dan dat van mijn kinderen, dus toen zij niet meer mee wilden doen, ben ik daar weer mee gestopt.”

Haar onderneming Aldi Schrijft bestaat nu al twaalf jaar en het maakt Aldi nog altijd blij als ze de essentie van een gesprek heeft weten te vatten in een tekst. “En dat ik dat kan doen vanuit Mierlo-Hout vind ik helemaal fijn”, zegt ze. “Ik vind het heerlijk om met taal te spelen, en ik vind het leuk om de woorden te vinden die precies bij een persoon of organisatie passen. Succesvol schrijven, begint met heel goed luisteren. Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is dan ook, als mensen zeggen: ‘Zo heb ik het niet gezegd, maar wel bedoeld’.” Dat je Aldi de komende tijd nog eens vaker zult zien schrijven voor een écht Helmonds initiatief, is dan ook nog niet uitgesloten.

Dit artikel verscheen in de februari-editie van Ons Mierlo-Hout Magazine. 

Artikelen die ook interessant zijn voor jou:

Boeken Kristie schrijft

Boekpresentatie Muurtje om mijn Hart

Op zaterdag 4 mei vieren mijn uitgever April Books en ik de publicatie van Muurtje om mijn Hart met een feestelijke boekpresentatie in de Bibliotheek in Eindhoven.  Om 15.30 uur vieren we de verschijning van deze feelgoodroman met koffie en taartjes, een speech én natuurlijk is alle gelegenheid om het boek te kopen en te […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft Mijn boeken

Muurtje om mijn Hart

Voor mijn nieuwste boek heb ik de overstap gemaakt naar April Books. Muurtje om mijn hart is verschenen op 2 mei 2024. Als paperback (mét sprayed edges), e-book en audioboek.  Korte inhoud: Elin houdt van rust. Niet voor niets is ze twee jaar geleden verhuisd naar een vrijstaande woning aan de rand van het bos, […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Nieuwe plannen: April Books

Bij het (bijna) afronden van een serie, is het ook tijd om uit te kijken naar de toekomst. En dat doe ik met een hele grote lach op mijn gezicht, want ik heb een nieuw boekcontract getekend bij April Books! Jullie zijn na de Rock & Flirt-serie dus nog niet van me af, want in het voorjaar […]

Lees meer