Helmond als aantrekkelijke regio voor bedrijven en werknemers

HELMOND – De gemeente Helmond heeft samen met ondernemers uit Helmond een economische visie opgesteld die de komende jaren verder uitgewerkt gaat worden. De belangrijkste boodschap van Serge van de Brug, wethouder economie, financiën en werkgelegenheid, is dat de regio aantrekkelijk moet zijn voor bedrijven en werknemers.

De grote economische speerpunten van de nieuwe visie zijn de Automotive Campus, Foodtech Brainport en de slimme maakindustrie. Wel wil wethouder Van de Brug benadrukken dat andere bedrijven zeker niet vergeten worden. De gemeente wil alle ondernemers zoveel mogelijk faciliteren. Dat begint bij het zorgen voor voldoende ruimte op bedrijventerreinen. Daarbij wordt er gekeken naar het realiseren van nieuwe locaties, maar ook naar het transformeren van verouderde bedrijventerreinen naar mooie, duurzame, nieuwe terreinen.

Woningen en vrije tijd
“We moeten als gemeente ook zorgen dat er voldoende woningaanbod is zodat mensen die werk vinden in deze regio zich hier ook kunnen vestigen”, vertelt Van de Brug. Daarvoor moet onder meer de bereikbaarheid op orde zijn, maar ook de vrijetijdsbesteding. “Het is een totaalplaatje. Door een aantrekkelijke regio te zijn, zijn we interessant voor bedrijven en dat zorgt weer voor het behoud van een sterke Helmondse economie. Dit gaan we samen met inwoners, partners en bedrijven realiseren.” In de kaders worden enkele initiatieven toegelicht die al concreet uitgewerkt zijn.

Digitalisering
Digitalisering is al jarenlang een belangrijk thema binnen de economie. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om samen met werkgevers en werknemers te zorgen voor voldoende opleidingsmogelijkheden. “Daarin gaan we volop investeren. We waren door de coronacrisis bang dat er veel ontslagen zouden vallen, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Nu zijn er juist grote tekorten aan personeel. Digitalisering kan bedrijven helpen om de krapte op de arbeidsmarkt gedeeltelijk op te lossen, maar juist nu is het ook belangrijk om personeel op te leiden en bij te scholen, zodat zij blijven passen bij de vraag van bedrijven.”

Kansen
Gemeente Helmond wil aantrekkelijk zijn voor werknemers, zodat zij zich hier willen vestigen. “En we merken op dat gebied sterke concurrentie met andere regio’s. Dat een bedrijf als Fokker Landingsgear recent heeft aangekondigd te vertrekken uit Helmond is enerzijds zuur, maar ik heb al gehoord dat er vanuit andere bedrijven grote interesse is in het personeel dat daar werkzaam was. Dus het biedt ook weer kansen voor de regionale arbeidsmarkt.” Van de Brug is ‘supertrots’ op de ondernemers in Helmond. “Het is prachtig om te zien dat we een groot scala aan bedrijven binnen onze gemeentegrens hebben,” vertelt hij. Het zijn bedrijven die keer op keer laten zien dat ze in mogelijkheden denken en dat is in deze tijden van crisis een groot compliment waard!”

Kaders

BOOST
Bij het fysieke loket van BOOST op de Brainport Human Campus kunnen inwoners terecht voor advies bij loopbaanontwikkeling. Onder meer voor hulp bij het opstellen van een CV, zoeken naar opleidingsmogelijkheden en beschikbare subsidies. Ook werkgevers kunnen er hulp krijgen met bijvoorbeeld een HR-scan om te kijken naar het ontwikkelpotentieel en -perspectief van personeel.
www.mijnboost.nl

Helmond Start
Helmond Start helpt startende ondernemers met masterclasses, bijeenkomsten en een netwerk van ervaren ondernemers die antwoorden hebben op veel vragen en problemen waar een starter tegenaan kan lopen. “Hier ben ik heel trots op,” zegt Van de Brug. “Voorheen was ik zelf ondernemer en toen ik begon als zzp’er moest ik alles zelf uitzoeken. Nu kunnen we als gemeente een soort vangnet bieden om elkaar verder te helpen en dat leidt tot hele mooie dingen.” www.helmond.nl/helmondstart

Broedplaats De Kluis
Ook het creëren van broedplaatsen is een uitwerking van de economische visie. In een fysieke omgeving worden startende ondernemers bijeengebracht om de samenwerking te zoeken, te sparren en een werkplek te vinden. Op de Kasteeltraverse wordt gewerkt aan Broedplaats De Kluis. Startende ondernemers kunnen zich daar voor een bepaalde periode vestigen met als doel: doorgroeien.
www.dekluis-helmond.nl

Vergelijkbare artikelen

Boeken Kristie schrijft

In de media

Als journalist ben ik het wel gewend om mijn naam in de krant te zien staan. Maar nooit in de kop (koeienletters!) en al zeker niet met een foto van mij erbij en een artikel dat helemaal over mij(n boek) gaat. Dit keer waren de rollen omgedraaid. De vragen werden aan mij gesteld en ik […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Doen waar jij gelukkig van wordt is nooit verspilde tijd

Op een dag begin je te schrijven aan een manuscript. Je hebt een idee voor een verhaal. In je hoofd krijgt het vorm en zelf word je er enthousiast van, maar tegelijkertijd voel je onzekerheid: gaat iemand mijn werk ooit lezen? Ben ik mijn kostbare tijd niet aan het verspillen?  Het schrijven van een boek […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Gratis kort verhaal: Een zomer Offline

De Rock & Flirt serie is ontstaan uit een kort verhaal over Fleurs beste vriendin Sofie. Zij wordt door Fleur uitgedaagd om een maand lang geen social media te gebruiken. En daar ziet ze behoorlijk tegenop. Maar als ze op de eerste dag in de trein al meteen met een leuke man in gesprek raakt, […]

Lees meer