In de media

Als journalist ben ik het wel gewend om mijn naam in de krant te zien staan. Maar nooit in de kop (koeienletters!) en al zeker niet met een foto van mij erbij en een artikel dat helemaal over mij(n boek) gaat. Dit keer waren de rollen omgedraaid. De vragen werden aan mij gesteld en ik mocht vertellen over mijn debuutroman Compleet van de Wijs. En stiekem is het gewoon supercool om jezelf dan in al die krantjes terug te zien. 

Ik snap nu trouwens ook heel goed waarom mensen het artikel even willen lezen, voordat het gepubliceerd wordt. Tijdens zo’n interview zit je gezellig te vertellen over van alles wat in je opkomt, maar het is nog best spannend om dan maar te moeten afwachten wat zo’n journalist gaat schrijven van jouw woordenbrij. Gelukkig zijn het allemaal hartstikke leuke artikelen geworden. 

Eindhovens Dagblad

‘Mensen doen lacherig over feelgood-boek, maar ’t is populair’

HELMOND – Voor journalist Kristie Raaijmakers (32) uit Helmond is een droom uitgekomen. Het eerste deel van een vierdelige boekenreeks is deze week verschenen. Haar specialisme? Feelgood-verhalen. ,,Daar doen mensen soms wat lacherig over, maar het is een populair genre.”

Bart Hoffman 16-05-22

Als klein meisje wilde Kristie Raaijmakers niets liever dan ooit een boek schrijven, dat ook daadwerkelijk zou worden uitgegeven. Onder de vlag van de wereldwijd opererende boekenfirma HarperCollins is nu haar eerste werk verschenen: ‘Compleet van de Wijs’.

‘Ik heb onder anderen artiesten en docenten geïnterviewd om zeker te weten dat het klopte wat ik schreef’

Kristie Raaijmakers, Debutant

 ,,Het is een feelgood-boek. Dit type verhalen heeft altijd een prettig einde, tegelijkertijd speelt romantiek een grote rol in dit genre. Ik had echter niet verwacht dat dit nog op mijn pad zou komen.”

Interesse na manuscript
Raaijmakers werkte in het verleden als journalist voor tal van huis-aan-huisbladen. Toen ze kinderen kreeg, stopte ze in eerste instantie met schrijven. ,,Maar daarna zag ik een schrijfwedstrijd voorbijkomen, waaraan ik meedeed. Ik won niet, maar kwam in contact met een andere auteur”, vertelt Raaijmakers, die oorspronkelijk uit Gemert komt. ,,Die schrijver spoorde mij aan om vooral door te blijven gaan. Ik heb een manuscript geschreven en naar verschillende uitgeverijen gestuurd, waarvan er drie interesse toonden. Uiteindelijk kwam ik bij HarperCollins uit, die voorstelden om er een serie van te maken.”

De boeken gaan over Fleur, een amateurzangeres die concerten en festivals afstruint, maar nog geen geluk heeft in de liefde. Vier delen lang worden haar avonturen, en die van andere personages, op de voet gevolgd. ,,Mensen doen wat lacherig over dit genre, maar het is populair bij veel mensen”, zegt Raaijmakers. ,,Ik wilde een realistisch verhaal schrijven, ik wist alleen weinig van de muziekwereld. Ik heb mijn research moeten doen. Ik heb onder anderen artiesten en docenten geïnterviewd om zeker te weten dat het klopte wat ik schreef.”

Al bezig met opvolger
Het boek van Raaijmakers is vooralsnog alleen te koop als e-book, verkrijgbaar bij platforms als Kobo en Storytel, waar het is ingedeeld in de categorie ‘romantiek’.  ,,De eerste recensies van blogs zijn binnen, die zijn gelukkig positief”, weet de Helmondse. ,,Natuurlijk hoop ik dat het een groot succes wordt, maar ik ben niet zo bezig met verkoopcijfers. Ik ben nu vooral bezig met de opvolger van dit boek. Het klopt wel wat ze zeggen: het tweede boek is altijd lastiger dan het eerste.”

Gemerts Nieuwsblad

Kristie Raaijmakers debuteert met Feelgood-boek: ‘Volg je hart, dan kunnen er mooie dingen gebeuren’

GEMERT – Kristie Raaijmakers maakt haar droom waar door te debuteren als Feelgood-schrijver. Haar eerste werk ‘Compleet van de Wijs’ verschijnt als e-book bij HarperFirst. Raaijmakers groeide op in Gemert, studeerde journalistiek in Tilburg en liep stage bij het Gemerts Nieuwsblad.

Door Marcel Bosmans

“Als kind verzon ik al verhalen. Die hadden spannende titels als ‘De moord op de baron en het verschrikkelijke ligbad.’ Tijdens en na mijn studie journalistiek produceerde ik vooral nieuwsartikelen. Die zijn niet zo lang en moeten snel klaar zijn. Voor een boek geldt het tegenovergestelde. Dat maakte voor mij het lastiger om zo’n langdurig project als het schrijven van een boek te overzien. Ik ben er verschillende keren aan begonnen, maar ook weer mee opgehouden, omdat het een eindeloze opgave leek.”

Feelgood
Het bleef dus een droom. “Tot er een korte-verhalen-wedstrijd op mijn pad kwam. Die was op Instagram uitgeschreven door een bekende Nederlandse Feelgood-auteur. Tienduizend woorden leek me wel te doen. Ik kreeg daarbij weer zoveel plezier in het schrijven van fictie, dat ik er niet opnieuw mee wilde stoppen. De wedstrijd bracht me ook in contact met een andere schrijver uit het genre, Gillian King. Zij had mijn inzending gelezen en zag er wel potentie in. Op zijn advies stuurde ik het naar een uitgeverij. Zij waren enthousiast, maar wel op zoek naar langere verhalen. Die ik nog niet op mijn laptop staan, maar daar kon aan gewerkt worden. Dus daar ben ik gewoon mee aan de slag gegaan.”

Muziek
“Muziek is belangrijk voor mij en speelt vaak een rol in mijn verhalen. Songteksten zijn ook vertellingen en voor mij altijd een bron van inspiratie. Het idee voor mijn boek ontstond na het bekijken van een filmpje van The Streamers op Facebook, waarbij Suzan & Freek tijdens het zingen een verliefde blik uitwisselden. ‘Wat nou als er op het podium een vonk zou overslaan?’ Dat is het vertrekpunt voor mijn debuut geweest. Ik wist ongeveer waar ik uit wilde komen, maar heb mezelf laten verrassen tijdens het schrijven. Het ging eigenlijk vanzelf. Alsof je de wereld ziet ontstaan bij elke stap die jij –of liever gezegd je hoofdpersoon- zet. Want de ‘ik’ uit het boek is niet Kristie, maar een verzonnen karakter. Tijdens het schrijven probeer je in het hoofd van die ander te kruipen. Je vraagt jezelf voortdurend af: ‘Wat zou zij denken, zeggen en doen?’ Zo leer je haar steeds beter kennen.”

Compleet van de Wijs
Compleet van de Wijs in veel opzichten een ‘typische’ Feelgood: “De hoofdpersoon is een vrouw, romantiek, vriendschap en familie zijn centrale thema’s en de ik-persoon maakt een ontwikkeling door. Veel vrouwen herkennen zich daarin. Het leest ook makkelijk weg. Daardoor is het een populair genre.”

Rock & Flirt
Het boek vormt de aftrap van de vierdelige Rock & Flirt-serie, die draait om een rockband. “Ik ben al bezig aan het tweede deel. Elk verhaal wordt vanuit het perspectief van een ander verteld en is dus ook los te lezen. Er zit wel een gemeenschappelijke boodschap in verpakt: als je niet te snel oordeelt over anderen en je hart volgt, dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Niet alleen in de liefde, maar ook je professionele leven. Neem het schrijven van dit boek als voorbeeld. Ik heb het eindelijk aan gedurfd en er nog geen moment spijt van.”

E-Book
Haar debuut verschijnt in eerste instantie als e-book. “Daar is steeds meer vraag naar. Natuurlijk hoop ik dat er uiteindelijk ook een papieren versie komt. Een boek met jouw naam op de kaft. Dat je echt in je handen kunt houden, kunt doorbladeren en als pronkstuk in de boekenkast kunt zetten. Dat zijn dromen voor later. Voor nu vind ik het al een hele eer, dat zo’n grote speler in de markt mijn werk uitbrengt. HarperFirst is onderdeel van Harper Collins, een van de bekendste uitgevers in de wereld. Dat is meer dan ik ooit had kunnen wensen.”

Compleet van de Wijs is als e-book verkrijgbaar in de boekhandel en via online abonnementservices als Storytel en Kobo Plus.

Ons Mierlo-Hout Magazine

Kristie Raaijmakers brengt eerste boek uit

Als journalist schrijft Kristie Raaijmakers (32) al jaren, voorheen onder meer voor deze krant. Maar onlangs zag ze ook haar meisjesdroom in vervulling gaan: haar eerste boek is uitgegeven door HarperCollins Holland. Een romantische feelgoodroman over vriendschap, familie en muziek.

Als klein meisje schreef Kristie al fantasierijke verhaaltjes. Dat ze als journalist van schrijven haar werk maakte, was voor haar naasten dan ook geen verrassing. Maar schrijven als journalist en als auteur zijn twee totaal verschillende dingen. “Dat is ook precies de reden dat het zolang geduurd heeft tot ik mijn eerste boek daadwerkelijk geschreven heb,” vertelt ze lachend. “Er staan tientallen eerste hoofdstukken op mijn computer, maar nooit kon ik me ertoe zetten om een heel boek af te schrijven. Ik was gewend aan snelle deadlines. Wat ik die dag schreef was veelal de volgende week klaar en gepubliceerd. Een boek leek altijd een eindeloos project.”

Nieuw avontuur
Dat veranderde toen ze in 2021 op een schrijfwedstrijd stuitte. “Het ging om een kort verhaal, dat was nog wel te overzien. Dus begon ik met schrijven.” Daar had de 32-jarige Houtse zoveel plezier in dat ze al snel wist: dit wil ik vaker doen. “De wedstrijd heb ik niet gewonnen, maar via het korte verhaal was ik wel in contact gekomen met Gillian King, een van mijn favoriete Nederlandse feelgoodauteurs. Zij zag potentie in het verhaal en moedigde me aan om een uitgever te zoeken.” Zo begon het balletje te rollen. “Een kort verhaal wordt niet zo snel gepubliceerd, dus kwam de vraag of ik nog andere manuscripten had. Daarop was mijn antwoord: ‘nog niet’. Het was het laatste zetje dat ik nodig had om me vol enthousiasme in dit nieuwe avontuur te storten.”

Muziek
“Mijn grootste inspiratiebron bij het schrijven is muziek. Songteksten vertellen vaak een heel verhaal en zorgen ervoor dat mijn fantasie geprikkeld wordt. Dat muziek een grote rol mocht spelen in mijn boek, stond daarom al snel vast.” Compleet van de Wijs gaat over dertiger Fleur. Ze struint concerten en festivals af, zingt regelmatig op feesten en partijen en flirt er lustig op los. Niet voor niets staat ze bekend als ‘Fleur Flirt’. Ze is dolblij als ze de kans krijgt om mee te doen aan Utrecht on Stage, hét evenement voor jong muzikaal talent. Het enige nadeel is dat ze een duet moet zingen met de mannen van de up-and-coming rockband Misty Figures. Alleen lijkt de arrogante leadzanger Jeff een hekel te hebben aan Fleur. Gelukkig heeft ze wel een fijne klik met Johan, de charmante drummer. Maar hoe komt het toch dat Jeff zo anders lijkt als hij begint te zingen? En waarom raakt Fleur daar zo van in de war?

“Het leuke aan het schrijven van fictie is dat je alle vrijheid hebt. Natuurlijk vind je inspiratie in je eigen leven, maar ik vond het juist heel leuk om van Fleur een totaal ander type te maken dan ik zelf ben.” Het verhaal vloog bijna als vanzelf op papier. Binnen een paar maanden was de eerste versie af. “Dat manuscript stuurde ik naar diverse uitgeverijen.” Vervolgens begon het lange wachten. Wel voor een goed doel: drie uitgeverijen waren geïnteresseerd. “Ik was compleet overrompeld maar supertrots. Het allereerste boek dat ik ooit geschreven had, was opgevallen tussen het grote aanbod van manuscripten.”

Vierdelige serie
De keuze viel op HarperCollins Holland. Afgelopen 10 mei verscheen Compleet van de Wijs daar als ebook. Het is het eerste boek binnen de vierdelige Rock & Flirt serie. “De drie volgende delen verschijnen in de loop van dit jaar en volgend jaar. Het zijn stuk voor stuk los te lezen romantische verhalen waarbij de band Misty Figures gevolgd wordt vanuit een andere vrouwelijke hoofdpersoon.” Voor Kristie is het een droom die uitkomt. “En dat voelt heel bijzonder. Ik dacht altijd dat dit slechts voor een enkeling was weggelegd, maar heb nu zelf mogen ervaren dat het echt loont om hard te werken voor je dromen,” vertelt Kristie trots.

Compleet van de Wijs (ISBN 9789402766578) is voor € 7,99 te koop als ebook via de (digitale) boekhandel en te lezen via platforms als Storytel en Koboplus. Wil je meer lezen over Kristie’s schrijfproces en de volgende delen in de serie? Ze is actief op Instagram en Facebook als @kristieraaijmakers.

Middenstandsbelangen, Weekblad voor Deurne, 't Contact & Peelbelang

Kristie Raaijmakers brengt eerste boek uit

 Als journalist schrijft Kristie Raaijmakers (32) al jaren, voorheen onder meer voor deze krant. Maar onlangs werd ook haar eerste boek uitgegeven door HarperCollins Holland. Een romantische feelgoodroman over vriendschap, familie en muziek.

Schrijven als journalist en als auteur zijn twee totaal verschillende dingen. “Dat is ook precies de reden dat het zolang geduurd heeft tot ik mijn eerste boek schreef,” vertelt ze lachend. “Er staan tientallen eerste hoofdstukken op mijn computer, maar nooit kon ik me ertoe zetten om een heel boek af te schrijven. Ik was gewend aan snelle deadlines. Een boek leek een eindeloos project.”

Nieuw avontuur
Dat veranderde toen ze vorig jaar op een schrijfwedstrijd stuitte voor een kort verhaal. “Dat was te overzien.” Daar had de 32-jarige uit Mierlo-Hout, die voorheen bijna tien jaar in Geldrop gewoond heeft, zoveel plezier in dat ze al snel wist: dit wil ik vaker doen. “De wedstrijd heb ik niet gewonnen, maar daardoor is het balletje wel gaan rollen. De vraag van een uitgeverij of ik nog andere manuscripten had, was het laatste zetje dat ik nodig had om me vol enthousiasme in dit nieuwe avontuur te storten.”

Compleet van de Wijs gaat over dertiger Fleur. Ze struint concerten en festivals af, zingt regelmatig op feesten en partijen en flirt er lustig op los. Niet voor niets staat ze bekend als ‘Fleur Flirt’. Ze is dolblij als ze de kans krijgt om mee te doen aan Utrecht on Stage, hét evenement voor jong muzikaal talent. Het enige nadeel is dat ze een duet moet zingen met de mannen van de up-and-coming rockband Misty Figures. Alleen lijkt de arrogante leadzanger Jeff een hekel te hebben aan Fleur. Gelukkig heeft ze wel een fijne klik met Johan, de charmante drummer. Maar hoe komt het toch dat Jeff zo anders lijkt als hij begint te zingen? En waarom raakt Fleur daar zo van in de war?

“Het leuke aan het schrijven van fictie is dat je alle vrijheid hebt. Natuurlijk vind je inspiratie in je eigen leven, maar ik vond het juist leuk om van Fleur een totaal ander type te maken dan ik zelf ben.” Het kostte slechts een paar maanden om het verhaal op papier te zetten. Bijna net zolang als de wachttijd voor de uitgeverijen. “Maar het wachten werd beloond. Ik was compleet overrompeld en supertrots dat drie uitgevers interesse toonden.”

Vierdelige serie
Op dinsdag 10 mei verscheen Compleet van de Wijs als ebook bij HarperCollins Holland. Het is het eerste deel van de Rock & Flirt serie. “In de loop van 2022 en 2023 verschijnen er nog drie boeken. Los te lezen verhalen waarbij de band Misty Figures gevolgd wordt, elke keer vanuit een andere vrouwelijke hoofdpersoon.” Voor Kristie is het een droom die uitkomt. “En dat voelt heel bijzonder. Ik dacht altijd dat dit slechts voor een enkeling was weggelegd, maar heb nu zelf mogen ervaren dat het echt loont om hard te werken voor je dromen.” 

Online

Ook werd ik nog geïnterviewd door twee boekbloggers. Jacky van Dijk publiceerde haar interview in de vorm van een aantal stories op Instagram. Je vindt het in haar highlights via @watjackyleest.

Kim de Bruijn (@lezenmetkim) publiceerde een interview op haar blog.

Uit het interview van Kim:

Herken je bepaalde eigenschappen van Fleur in jezelf? Zo ja: welke?
Kristie: “Haha, dit vind ik wel een leuke vraag, want van Fleur heb ik juist een heel ander type gemaakt dan ik zelf ben. Dat flirterige en zelfverzekerde karakter heb ik helemaal niet. Zingen kan ik ook niet. En dat Fleur altijd meteen haar mening klaar heeft, herken ik gelukkig ook niet direct in mezelf. Voordeel van mijn studie journalistiek: hoor- en wederhoor is er wel goed ingestampt.
Van mijn redacteur kreeg ik de opmerking dat ik Fleur nogal grofgebekt had gemaakt, ik denk dat ik daarin misschien nog wel het meest van mezelf heb gelegd, haha! Verder deel ik natuurlijk ook haar liefde voor muziek. Oh en (sst, niet tegen mijn man zeggen) ik heb stiekem ook best een zwak voor zwartharige mannen.”

Artikelen die ook interessant zijn voor jou:

Boeken Kristie schrijft

In de krant

Ik stond deze week weer in een aantal lokale kranten in de regio. Voornamelijk vanwege de publicatie van Perfect in de Maat natuurlijk, maar ik vertelde ook over nieuwe plannen. Je kunt het artikel hieronder lezen. Rock & Flirt-serie Kristie Raaijmakers compleet Met het verschijnen van Perfect in de Maat, op dinsdag 10 oktober, is […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Nieuwe plannen: April Books

Bij het (bijna) afronden van een serie, is het ook tijd om uit te kijken naar de toekomst. En dat doe ik met een hele grote lach op mijn gezicht, want ik heb een nieuw boekcontract getekend bij April Books! Jullie zijn na de Rock & Flirt-serie dus nog niet van me af, want in het voorjaar […]

Lees meer
Boeken Kristie schrijft

Even voorstellen: Danique en Johan

Ik stel je graag alvast voor aan de twee belangrijkste personen uit Helemaal van Slag.  Danique Deze dertigjarige brunette is al sinds haar vijftiende samen met haar jeugdliefde Glenn. Als blijkt dat hun toekomstideeën niet bepaald op één lijn zitten en Danique een keuze moet maken voor zichzelf of voor haar relatie krijgt ze het […]

Lees meer