Workshop Kinderfotografie Playful Heart


Een middag vol spelletjes en liefde. Geen fotoshoot met een fotograaf die je vertelt dat je anders moet gaan staan, moet lachen naar de camera en vooral niet weg mag rennen van het plekje dat zorgvoldig uitgekozen is. Dat wil toch iedereen? Als gezin plezier beleven met elkaar en liefdevolle momenten creëren tussen ouders en kinderen en broertjes en zusjes. Dat is wat de Playful Heart techniek doet met een fotoshoot. En na een workshop van Karin Verhoog, die ik twee weken terug volgde, ben ik helemaal verkocht.

Karin wist ons met haar enthousiasme in de ochtend met theorie en voorbeeldfoto’s al duidelijk te maken wat de grote voordelen zijn van deze techniek. Maar in de middag zagen we de echte magie. Toen mochten we meekijken bij een fotoshoot van een prachtig gezin. De kinderen werden direct enthousiast gemaakt met leuke spelletjes en de belofte dat ze punten konden verdienen om hun ouders te verslaan.

En door de middag heen pakte Karin er steeds weer nieuwe leuke spelletjes bij om spontane momenten binnen het gezin te creëren. Dat werkte goed voor de gezinsfoto’s, maar ook voor de foto’s met twee kinderen samen, de beide kinderen apart en ook van allebei de kinderen apart met beide ouders. Met vragen en leuke gesprekken wist Karin het gezin ook uit te nodigen om hun liefde voor elkaar te tonen, wat resulteerde in prachtige foto’s tussen een moeder en vader en hun kinderen waarbij de liefde gewoon van het beeld spat.

Een prachtige techniek dus waarbij je de gemaakte glimlachjes en geforceerde poses achterwege kunt laten. Geen ongemakkelijke mensen meer voor je camera, maar een gezin dat geniet van elkaar en dus ook van de fotoshoot. En als de foto’s die ze uiteindelijk te zien krijgen, ze terugbrengen naar een moment waarop ze echt genoten hebben, in plaats van een moment waarop ze zich ongemakkelijk voelden, dan worden ze nog veel waardevollere herinneringen. En dat is waar we het voor doen!

Dus de komende tijd ga ik gebruiken om mezelf meer bekwaam te maken in deze techniek en voortaan zal er geen fotoshoot met kinderen meer voorbij gaan waarin ik niet aan deze workshop terugdenk. Want Karin heeft me deze geweldige methode van Juliana Wiklund geleerd op een hele prettige, toegankelijke en enthousiaste manier. En dat is voor mijn eigen fotografie weer een flinke stap vooruit. Een investering waarvan ik nu al heel blij ben dat ik hem heb gedaan.

Leave a Comment